"Sebbe" är på väg ut i den stora rallyvärlden

Sebastian Johansson, 25, är på väg ut i den stora rallyvärlden. På fredag inleder han italienska huvudstadsrallyt i Rom och kliver in i junior-EM.

17 juli 2018 10:00

Inom rallysporten är förarna juniorer fram till 27 års ålder och ERC Junior Under 27 Championship är det första steget in på den internationella scenen. Sebastian Johansson representerar det gotländska teamet JR Motorsport och har gotlänningen Jesper Elfver med som kartläsare.

– Vi har kört svenska junior-SM i tre år, nu vill vi gå vidare och ERC junior Under 27 är det bästa steget för oss att ta, säger "Sebbe" till tävlingens hemsida.

De kommer att köra Johanssons Peugeot 208 R2 och har inte placeringen i sammandraget som huvudfokus.

– Vi är helt nya och för oss handlar det bara om erfarenheten och kilometrarna på asfalt.

De två inledande tävlingarna, i Italien och i Tjeckien går på asfalt. Gotlänningarna avslutar med två tävlingar på grus, där de bör ha mer att hämta.

– På grus siktar vi på topp tre.

Sebastian Johansson, som klev in i rallybilen efter en lovande karriär inom motocross, hoppas debuten på den internationella scenen kan leda till något större. Målet är att gå in stort på junior-EM nästa år och siktet är inställt på VM, alltså WRC-klassen. En satsning som skulle kräva ytterligare stora sponsorer.

– Vi är riktigt nöjda att Sebastian har valt ERC junior för sin första internationella satsning, säger ERC-koordinatorn Jean-Baptiste Ley, till organisationens hemsida.

– Han har bevisiat sin förmåga i motocross och på juniornivå i Sverige.

ERC har producerat stora stjärnor genom åren, följande lista imponerar: Fabio Andolfi, Emil Bergkvist, Jan Černý, Marijan Griebel, Nikolay Gryazin, Jari Huttunen, Chris Ingram, Stéphane Lefebvre, Łukasz Pieniazek och Julius Tannert.

Kommande tävlingar

Rally di Roma Capitale (Italien, asfalt): 20-22 Juli

Barum Czech Rally Zlín (Tjeckien, asfalt: 24-26 Augusti

Rally Poland (Polen, grus): 21-23 September

Rally Liepāja (Litauen, grus): 12-14 October

Så jobbar vi med nyheter
Linus Ehn