”Sebbe” drar österut för Junior-EM

Säsongen fortsätter för Sebastian Johansson. Nästa helg startar han i JEM i Polen – på ett underlag som passar gotlänningen.

15 september 2018 07:00

Förra helgen gjorde Sebastian Johansson sitt första inhopp i SM-serien för i år, han följde upp haveriet i Italien med en vinst i Hässleholm.

”Sebbe” vann den otrimmade juniorklassen när han bytte underlag från asfalt till mer hemtamt underlag.

– Det kändes bra efter att ha haft det lite motigt i Italien, säger Sebastian Johansson.

Nu vänder ekipaget där co-drivern Jesper Elfver ingår blickarna österut, säsongen fortsätter alltså för gotlänningarna som är klara för start i Junior-EM tävlingen PZM 75th Rally Poland.

– Skall bli otroligt roligt att möta de snabbaste juniorerna i Europa och denna gång på grus. Blir en rejäl värdemätare och vi kommer att få en hel del erfarenhet inför framtiden, säger Sebastian Johansson.

Tävlingen ingår i EM-serien och har sitt högkvarter i staden Mikołajki, alltså i Norra Polen. Banan mäter 216 kilometer specialsträcka och är totalt 95,4 mil lång. Tävlingen körs under tre dagar och inleds med en så kallad publiksträcka i centrala Mikołajki.

Den stora skillnaden mot att tävla hemma i Sverige är förutsättningarna runt tävlingen.

– Det är en annan värld. Är man inte på plats exakt i tid så blir det böter eller straff. Besiktningen sköts av folk som bara arbetar med det och de har en helt annan noggrannhet. Jag kom till Italien med en helt ny bil, men det blev ombesiktning. Fixat till 9.00 nästa dag, annars startar vi inte, var vad de sa. Bara att följa ordern.

Nu väntar en tävling med bekant underlag. Vägkaraktären i Polen är mer lik svenska förhållanden. Alltså snabbt, relativt löst underlag och överlag ganska smalt.

– Det känns bra och vi ska försöka ge dem en match. Sen ska man ju veta att det här är på en helt annan nivå än hemma i Sverige.

Sebastian och Jesper flyger till Polen på tisdag morgon och anmäler sig samma kväll. Hela onsdagen och torsdagen går åt till ”recce” där alla sträckor körs igenom två gånger med vanlig personbil för att skriva noter och anteckningar.

Teamet möter upp onsdag kväll med rallybil och servicebil för att börja bygga upp serviceplatsen.

– Kan ju säga att det ser lite annorlunda ut på de tävlingarna mot hemmavid. De kommer med egna lastbilar och så. På det sättet är det ju helt annorlunda, men häftigt.

Inför nästa helgs start har det inte varit något tal om placeringar och andra resultat. Ekipaget är på plats för att skaffa sig rutin från högre nivå.

Så jobbar vi med nyheter
Linus Ehn