Mikael Adamsson gör sin elfte säsong i Visby Roma, den nionde som lagkapten.

Den här säsongen stod han för 19 mål på 22 matcher i hockeyettan Östra, 26 poäng totalt. Han vann seriens skytteliga i överlägsen stil och gjorde näst flest mål av alla i Hockeyettans olika serier, endast slagen av Borlänges Markus Persson på 20 mål.

Nu väntar en stark alletta mot de södra lagen, Visby Romas sportchef André Lundholm anser exempelvis att det är den tuffaste allettan som Visby Roma spelat.

Artikelbild

– Så kan det nog vara. Det har varit lite olika upplägg och nu är det geografiskt. Det kommer bli tufft, det är inget snack om saken. Samtidigt är det roligt med att möta en del lag jag inte spelat mot tidigare, såsom Mariestad, Grums och Hanhals, säger Mikael Adamsson.

Vidare finns det andra lag som Visby Roma har en del otalt med sedan tidigare.

– Ja, det har blivit några sådana gäng. Framför allt Kallinge Ronneby, där är det någonting som har utvecklats. Det är många på förhand heta möten.

Ett av dessa kommer i fredagens premiär i form av rivalen Huddinge.

Artikelbild

– Det känns bra att börja hemma och en nyckel för oss är att få en bra start. Jag tycker att vi den här säsongen har haft en fördel mot Huddinge. Det känns som att vi har bra koll på dem.

Även Huddinge har genomgått en generationsväxling.

Artikelbild

Är rivaliteten fortfarande densamma?

– Nej, det är den inte. Tidigare har båda klubbarna haft samma lag under lång tid vilket byggt upp rivaliteten, och de har inte lika många av de spelarna kvar. Men Huddinge är fortfarande Huddinge, och lite lever det kvar.

Artikelbild

Visby Roma spelar sedan sju av de följande nio omgångarna på bortaplan. Tidigare år har det gått att ”para ihop” bortamatcher så att Visby Roma kunnat spela två bortamatcher dagarna efter varandra, så blir inte fallet nu. Exempelvis spelar laget borta mot Mariestad den 9 januari, följt av Vimmerby borta 11 januari och Grums borta 13 januari.

– Då blir vi kvar på fastlandet hela den perioden. Vi hinner knappt hem innan man ska iväg igen, och ekonomiskt blir det billigare att ligga kvar på fastlandet än att resa fram och tillbaka. Det hade varit mycket bättre om man kunde ha spelat dagarna efter varandra, men lagen i söder har inte så långt att resa så de är inte så öppna för ett sådant upplägg. Det är lättare att få till när man spelar mot Norrlandslagen.

Artikelbild

Visby Roma kan för första gången i år matcha ordinarie manskap.

– I dag på träningen var vi fullt lag med alla tillgängliga. Det blir en helt annan sak, och säkerligen lättare för coachen att sätta ihop formationerna också. Det känns som att vi är på gång. Vi skruvade upp det i slutet av serien och nu siktar vi på en bra start här i Allettan, då kan det här bära en bit.

Vad har ni för målsättning?

– Vi siktar på topp tre, då går vi direkt till åtminstone playoff 2. Med tio lag i serien går det ju liksom inte att ha topp sju som målsättning, det blir bara larvigt. Jag tycker att topp tre är rimligt att ha som mål, det är en kort serie och prickar vi in lite form kommer vi vara med och slåss däruppe.

”Normalt” sett, baserat på de senaste säsongerna, är det nu när det är dags för Allettan som Visby Romas säsong sätter igång på allvar. Höstserien har gotlänningarna pliktskyldigt betat av som ett topplag. Det har dock inte varit fallet i år, då började allvaret långt tidigare.

– Vi började säsongen katastrofalt, då funderade jag på om det ens skulle bära till Allettan. Vi var utanför allettanplatserna ganska länge och det var en ny känsla. Nu har det betytt något när man åkt iväg och mött exempelvis Sollentuna eller något sådant gäng. Det är inte så roligt annars, om man ligger tvåa i serien och har 25 poäng ner till allettanstrecket. Jag tror inte att det är någon nackdel för oss att det har varit lite tufft.

Hur bra rustade är ni i år?

– Svårt att säga. De föregående åren har vi haft en relativt intakt trupp, lite äldre med mycket rutin. När det väl gällde då så visste vi att vi kunde steppa upp. Nu har laget blivit yngre och då får man en annan hunger, som kanske kan ersätta den tappade rutinen. Vad som är bäst vet jag inte, men jag tycker att alla har börjat växa in i sina roller nu och jag tror att vi kan bli ganska farliga.

Vad blir viktigast för er för att nå framgång?

– Ska man gå långt måste man sätta försvarsspelet och ha bra målvaktsspel, det kanske inte ser så roligt ut men man kan vinna ganska många matcher på att ha ett solitt försvar. Sedan går det inte att blunda för betydelsen av fungerande special teams, säger Mikael Adamsson.