Tro det, men Emelies begränsade erfarenhet av att åka skridskor stoppade inte henne från att ge sig ut på hal is. Ett piggt gäng 9-10-åringar från Sudrets HC:s hockeyskola, under ledning av huvudtränaren Peter Johansson, gav Sportspanarna en grundkurs i ishockeyspelets utmaningar.

Olika övningar för att slipa skridskoteknik, skottövningar, hantera puck och klubba och passningar.

– Det var kul, jag tyckte de var duktiga. De fick prova lite av allt möjligt och jag tyckte de klarade det bra. Tjejerna, som aldrig varit på is, var ju jätteduktiga, säger Fredrik Melin, verksamhetsledare i Sudrets HC.

Artikelbild

| Vätskepaus är en viktig del i idrottandet.

Klubben har, likt alla andra klubbar på ön, svårt att få ihop rena åldersgrupper och tvingas vara kreativ i sitt träningsupplägg. Man har löst situationen genom att släppa tanken på åldersanpassad idrott och i stället satsa på nivåanpassning.

– Det är egentligen inga problem för oss att utveckla ungdomarna oavsett hur många de är eller hur gamla de är. Här har vi delat gruppen utifrån lite olika nivåanpassningar, säger Fredrik.

Nivåanpassningen passade Sportspanarna, som snabbt hittade sina egna svårighetsgrader och i några fall brottades med rädslan att falla.

– Bra tränare och bra träning, säger Elin Björkman. Men jag gillar inte att ramla och slå mig så det hade varit mer ansträngande om jag varit bättre på skridskor.

Artikelbild

Sudret For Fun är klubbens modell för att skapa en plats för alla. Här finns de mellan 12 till 18 år som tycker det är kul att vara på is, inte har egen utrustning, men själva vara med och påverka innehållet i träningspasset. På kort tid har man fått ett 15-tal spelare i gruppen.

– Jag tror det här kommer vara vår största träningsgrupp inom några år. För oss som liten förening är det jätteviktigt att erbjuda de här ungdomarna en plats i verksamheten, säger Fredrik.

Artikelbild

Sportspanarna gillade stämningen i Hemse Ishall, hittade så småningom rytmen i skären och kunde reglera pulsen mellan övningarna.

– Ishockey är jätteroligt, säger Sofie Knutas, en av spanarna med minst istid i benen. Ju mer träning desto roligare blev det.

– Det här var ett glatt gäng knattar, i alla klubbar och idrotter vi provat har man haft bra sammanhållning. Bra jobbat Gotland, säger Robert Söderlund.