Sportchefen: "Vill att vi ska vara hårdare"

Allettan blev inte vad Visby Roma väntat sig. Nu laddar laget om inför playoff 1 – och den långa vägen till en kvalserie.

19 februari 2020 09:55

Redan inför kvällens avslutande hemmamatch mot Troja-Ljungby är det klart att Visby Roma slutar på åttonde plats och får inrikta sig på playoff 1, som drar igång i nästa vecka.

Efter en stabil grundserien och lovande start efter jul har laget hackat i allettan.

– Vi är inte nöjda med att sluta åtta och hade hellre slutat högre upp i tabellen och fått hemmaplansfördel i playoff. Jag tycker att vi har material för den övre halvan i serien, säger André Lundholm, sportchef i klubben.

Playoff-platsen säkrades i helgen, dock inte av egen maskin. I stället föll Visby Roma mot ärkerivalen Huddinge, men eftersom även Skövde förlorade så är laget avsågat.

 

Det finns flera saker som inte fungerat under allettans andra halva. Som spelet i Visby och lagets powerplay.

– Vi har gjort våra bästa matcher på bortaplan, inget snack om saken. Vinsterna mot Halmstad, Mariestad, Nybro och även Tranås som vi torskade mot var riktigt bra prestationer. Tabellen ljuger inte, men vi har ett gäng uddamålsförluster där vi lika gärna hade kunnat vinna eller åtminstone få med oss några poäng, säger André Lundholm.

Finns det mer att peka på?

– Marmenlind (Daniel) har inte riktigt kommit upp i samma nivå som i grundserien, även om han var grymt bra senast mot Huddinge. Han har kvaliteter att spela högre upp i seriesystemet. Vår förstafemma har inte levererat i de 7-8 sista matcherna, bland annat i powerplay. Sedan har vi saknat en spelare som Lukas Renlund, någon som kan hålla rent framför våra målvakter. Våra backar är lite lika varandra i spelet, även om alla håller hög klass. Här hoppas vi att nye Lukas (Carlsson) kan bidra med en del defensivt.

Däremot hållerLundholm inte med om att antalet utvisningar sänkt laget i matcherna.

– Nej, det köper jag inte. Nu blev en utvisning kostsam mot Huddinge, men totalt drog vi på oss fem utvisningar i matchen och det är inte mycket. Däremot har vi dragit på oss en del korkade utvisningar.

Sportchefen vill annars se mer av det fysiska spelet.

– Jag vill att vi ska spela hårdare och vara tuffare i närkamperna, utan att för den skull dra på oss fler utvisningar. Jag vet inte riktigt varför vi inte har spelat så.

 

Visby Roma har de senaste säsongerna höjt sig i playoff, även om laget blev utslaget av just Tranås i playoff 2 i fjol. 

–  Det är tredje raka året som vi kliver in i playoff 1 och det har ju passat oss rätt bra. Allt börjar om på nytt nu.

Klart är att Visby Roma inleder på hemmais på tisdag i nästa vecka. Sedan väntar retur på fredagen och en eventuell tredje och avgörande match på lördagen (1/3). Visby Roma kommer att vara sämre rankat än sitt motstånd och avslutar därför på bortaplan. På torsdag vid lunchtid avgörs det hur playoff 1 kommer att se ut.

Lundholm har redan nu sina funderingar på vilka lag det kan bli, även om serierna inte är färdigspelade.

– Mycket kan kastas om i sista omgången, men hade det slutat som i dag skulle nog Tranås eller Lindlöven ligger nära till hands. Jag tror inte att så många vill möta oss, med tanke på att vi brukar höja oss i playoff och har hittat slutspelskaraktären tidigare. Tranås och Lindlöven får troligen välja bland de sista.

Hur långt kan ni räcka?

– Kommer vi upp i vår kapacitet kan vi ta oss igenom hela playoff och till en kvalserie. Det finns inget lag i allettan som vi inte kan besegra, säger André Lundholm.

VR:s senaste säsonger

2019-2020.

Grundserien: 48 poäng och målskillnaden 79–46 på 22 matcher. Allettan: 19 poäng och målskillnaden 46–54 på 17 matcher. 

I allettans sista omgång väntar Troja-Ljungby i kväll. På tisdag i nästa vecka inleds playoff 1.

2018-2019.

Grundserien: 42 poäng och målskillnaden 77–52 på 22 matcher. Allettan: 24 poäng och målskillnaden 48–56 på 18 matcher. Playoff 1: Vidare efter 2–1 i matcher mot Mariestad. Playoff 2: Utslaget efter 1–2 i matcher mot Tranås.

Så jobbar vi med nyheter
Michael Häglund