Varken allsvenskan eller DM i Hemse för Adam

I år är fotbollsdomaren Adam Ladebäck bofast i allsvenskan. Det kunde dock ha börjat bättre, det återstår att se när den efterlängtade seriepremiären kan bli av.

30 mars 2020 15:09

Den sista lördagen i mars.  I år gör Adam Ladebäck sin första fulla säsong hemmahörande i allsvenskan, och om allt var som normalt skulle han förbereda sig för kommande helgs allsvenska premiär med att döma någon genrepsmatch. 

Så är som bekant inte fallet nu. Istället var tanken att han i helgen skulle bidragit med allsvensk "stjärnglans" till DM-matchen Fardhem-Hangvar på Hemses konstgräsplan. Det var tanken fram till fredagens beslut som innebär att Gotlands fotbollförbund ställer in all tävlingsverksamhet för närvarande. Adam Ladebäck tar dock den rådande situationen med ro. 

– Jag har gått sedan november i fjol utan att ha den typen av adrenalinkick som det innebär att döma tävlingsmatcher. Det känns som världens längsta försäsong, vilket det också är. Jag saknar verkligen matchpulsen. Men med det sagt, det är inte hela världen. Jag får ju vara med familjen, träffa kompisar i den mån man får träffa folk just nu, så det finns givetvis något att glädjas åt. Jag tycker att de flesta reagerar så just nu, att man kan fokusera på att det kommer något gott ur situationen, säger Adam Ladebäck. 

DM-matchen i Hemse hade annars kommit lägligt för hans egen del.

– Det hade varit bra för mig att få hålla igång med en match, att vara ute på och känna känslan på planen. Oavsett match försöker jag förbereda mig på samma sätt. Jag var väldigt sugen på den här matchen, men det är bara att ta nya tag. 

Det finns givetvis mycket som är ovisst i nuläget, men han har förhoppningar om att fotbollssäsongen kan bli bra.

– Om säsongen kan komma igång i månadsskiftet maj-juni som är planen nu i avvaktan på den vidare utvecklingen, då tror jag att det kommer bli en väldigt bra säsong med väldigt mycket fotboll på kort tid. Det som är allra mest ovant just nu är att det inte finns någon fotboll alls att titta på, det spelas inga matcher. Och det finns ju ingen annan idrott heller för den delen. 

 

Innan restriktionerna satte stopp hann han döma en träningsmatch och en match i Svenska cupen. Under försäsongen har han tränat hårdare än någonsin för att komma så väl förberedd som möjligt.

– Det har varit en hiskelig massa träningspass, mer än planerat. Det bottnar i att jag blev uttagen som svensk representant till Uefas Core-utbildning för domare, det ville jag verkligen komma redo till. 

Det är en utbildning i Schweiz där varje land får skicka en huvuddomare och två linjedomare, tio dagar på våren och åtta dagar på hösten. 

– Utbildningen syftar till att man ska få verktygen för att kunna bli internationell domare. Nu får vi se om den blir av eller inte i år. Det känns givetvis hedrande att vara uttagen till den.

Nu försöker han göra det bästa av det ofrivilliga uppehållet. 

– Vi får backa i allt vi gör. Det blir som att hoppa tillbaka två månader i säsongsplaneringen och köra den perioden av försäsongsträningen igen. 

Den fysiska biten är en sak, men kan du träna på något sätt för att hålla situationsvärderingar och beslutsfattande färskt?

– Jag har funderat mycket på just den biten. Det var länge sen jag dömde fotboll kontinuerligt. Min domarcoach tar varje vecka fram situationer från internationella matcher som han skickar över. Vi får bedöma dessa framför datorn och ta ställning, sedan diskuterar vi kring dem. Jag tycker det är jättebra, och jag tror att det är enda sättet nu när det inte finns några fotbollsmatcher att titta på eller döma, säger Adam Ladebäck. 

Så jobbar vi med nyheter
Jonas Bäckström Thurgren