”Vi ska se till att vara redo på fredag”

En heroisk vändning och tredje raka playoff-segern. Nu går Visby Roma för att stänga matchserien redan på fredag kväll. "Vi ska vara redo på fredag", säger Mikael Adamsson, kapten i Visby Roma.

7 mars 2019 09:06

Mikael Adamsson och Oskar Lundberg har varit tongivande i Visby Roma de senaste tio åren. Adamsson är klubbens främste målskytt (208) och poänggörare (355) genom tiderna. Oskar Lundberg skuggar närmast bakom och toppar assistligan (147).

Det är inte någon tillfällighet att Adamsson är lagkapten med Lundberg som assisterande.

I tisdags kväll vann de matchen åt Visby Roma och Tranås är nu nere för räkning när matchserien fortsätter på fredag.

– Det hade varit tufft om vi torskat här. Det är klart att det går att vända och vinna två raka men mentalt är det tufft. Vi får ladda om och har två matcher på oss att avgöra, säger Mikael Adamsson.

Han blockerade ett slagskott med knäet, men kom trots stora smärtor tillbaka och var klinisk i sina avslut. Adamsson sköt fyra skott på mål och alla gick in.

– Han brukar inte ligga kvar, men nu hade han svårt att komma upp. Ändå kommer han tillbaka och pangar in några till. Hans avslut håller för en högre division. Det har varit säsonger då han burit laget själv, säger André Lundholm, sportchef i Visby Roma.

– Han har ett stort hjärta. Så länge benpipan inte sticker ut så spelar han den här tiden på året, säger Visby Roma-coachen Mike Beharrell om sin kapten.

Mikael Adamsson och Oskar Lundberg, båda 31 i år och har spelat ihop ända sedan juniortiden i Västerås. På isen vet duon exakt var de har varandra. Det visade sig inte minst i powerplay senast där Lundberg serverade Adamsson tre gånger.

Adamsson landade på fyra mål (sju totalt i playoff) medan Lundberg stannade på ett mål (segermålet) och fyra målgivande passningar till kaptenen.

– Jag är full av beundran. Vilken moral grabbarna visar, men det märks också att vi lider av det tuffa spelschemat. Det här är tredje matchen på fem dagar eller fjärde på sju om man hellre vill, säger André Lundholm.

– Den här segern betyder jättemycket för oss och på det sättet vi gör det när vi vänder underläge och tar dom i sudden. Tranås har en tuff hemresa framför sig och det ska vi se till att utnyttja i fredagens match, säger Oskar Lundberg.

Han spelade för smålandsklubben 2011-2012 och har på fem matcher mot Tranås genom åren gjort tolv poäng (4+8).

Du verkar trivas mot Tranås?

– Man blir väl extra taggad även om det var rätt många år sen jag var där. Men visst är det så, det ger en extra tändning och det var skönt att det trillade in några poäng.

Upplösningen på matchen och avgörandet i sudden death var som hämtat ur en Bustertidning.

– Det var häftigt. Att avgöra en playoffmatch i overtime. Det är varje unges dröm att få göra det målet, myser Mike Beharrell.

Visby Roma är vana vid att spela playoff och har de tre senaste åren nått kvalserien en gång och playoff 3 två gånger.

Tranås har inte nått längre än playoff 2 sedan man åkte ur Hockeyallsvenskan 2003.

Både Beharrell och Lundholm understryker vikten av rutin i playoff och hissar också Adam Eriksson och Einar Engström. Den sistnämnde var inblandad i segermålet och Adam Eriksson stod som alltid för en enorm arbetsinsats i båda riktningar och spelade fram till 3–4 och gick plus tre.

– De här spelarna blir särskilt viktiga i matcher där vi ligger under eller som mot Mariestad där vi förlorade första matchen med 0–4. Har du inte varit med här tidigare kanske du tänker "Jaha, det var det, nästa vecka börjar golfsäsongen". Men har du erfarenheten så vet du att allt kan hända och du spelar till slutsignalen ljuder. Jag har varit med om en hel del galna matcher där otroliga saker hänt på 15 sekunder, säger Mike Beharrell.

– De här är karaktärspelare och vi har många unga killar i vårt omklädningsrum också. De behöver inte leta länge om de vill veta hur man ska uppträda i ett playoff. Det är bara att se på de här killarna. De visar vägen, tar hand om sig själva och sina kroppar och när lägena kommer är dom där.

Bara fyra spelare har kontrakt över nästa säsong och André Lundholm tänker få klart med truppen tidigare i år.

Har du påbörjat kontraktsförhandlingar med de äldre spelarna?

– Det finns inte mycket tid nu. Om vi pratar spelare som Adamsson och de mer rutinerade så handlar det ju mest om de ska fortsätta att spela eller inte. Jag har svårt att se Adamsson spela i exempelvis Huddinge nästa säsong. Min uppfattning är att det är positiva tongångar och det finns en fantastisk sammanhållning i det här laget, säger André Lundholm.

Visby Roma tränade i går i Visby ishall och lämnar under torsdagseftermiddagen Visby för färd mot Tranås.

– Vi ska se till att vara redo på fredag, slår Mikael Adamsson fast.

Vid seger är Visby Roma klart för playoff 3 annars väntar tredje och avgörande match på lördag.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson