Per Viberg, 42, var med och grundade Visby IBK.

Efter 28 år i klubben tackade sportchefen för sig efter förra säsongen. Några månader senare värvade toppkonkurrenten Kalmarsund gotlänningen.

När allsvenskan södra drar i gång i kväll ställs lagen mot varandra i Ica Maxi arena.

Artikelbild

– Jag kommer hem, fast det är bortamatch. Visst blir det en konstig känsla, säger Per Viberg i en intervju med GA-sporten.

Det är bråda dagar för sportchefen. Både Kalmarsunds herr- och damlag har seriepremiär i helgen.

– Det är full fart, om man säger så. Senaste tiden har inte varit några 40-timmarsveckor och man sover fyra timmar per natt. Vi ska nästan fördubbla våra intäkter den här säsongen och håller på att färdigställa en tidning till premiärhelgen.

Det var inte självklart att han skulle vara på plats i sin gamla hemmaarena i kväll.

Artikelbild

– Tidigare i veckan funde­rade jag på om jag skulle gå, men det kommer jag att göra. Det blir en häftig match och jag tror publikrekordet kan ryka, fortsätter han.

Besöket blir också det första i arenan efter att restaurangen som Viberg var delägare i försattes i konkurs strax efter årsskiftet.

– Jag kollade inte en match på plats efter det, det här blir första gången. Annars att komma tillbaka till Ica Maxi arena är inte så speciellt i sig.

Kalmarsund – med landslagsstjärnan Kim Nilsson i ­laget – målas upp som starfavoriter ihop med degraderade Karlstad på förhand. Lite överdrivet, tycker Viberg.

– För mig är Karlstad den självklara favoriten, sedan ärdet många som tippar oss bara för att vi har Kim. Jag tror att många också underskattar Warberg, en klubb med extremt mycket erfaren­het.

Kalmarsund har varit upp och ner på försäsongen.

– Vi var bra när vi mötte Jönköping till exempel, men inte alls i Växjö (Sibylla cup). Vi har blandat och gett för mycket.

Viberg hoppas att Kalmarsund vinner i kväll, men han kommer att vara återhållsam vid eventuella firanden.

– Jag har svårt att tro att jag kommer gestikulera vid mål och önskar Visby IBK lycka till, även om jag inte är en del av klubben längre, tillägger­ han.

Ett drömscenario om både Kalmarsund och Visby IBK tar steget upp i SSL i april?

– Jag är faktiskt glad att Kalmarsund inte tog klivet upp i våras, så här i efterhand kan jag vara det. Helt ärligt tror jag inte Visby är riktigt där ännu heller, det är något år för tidigt, säger Per Viberg.