Visby IBK upp på kvalplats

Kampen kring kvalstrecket borgade för en jämn match. Två kontringsstarka lag där hemmalaget blev mer eller mindre tvingade att föra matchen.

– De ville inte spela, säger Joakim Bandholtz, tränare i Visby IBK efter 5–2 segern mot Fagerhult Habo.

16 februari 2019 23:27

Streckstriden i Allsvenskan södra för herrar är ett riktigt getingbo. De fyra första lagen går till SSL-kval och Visby IBK mötte under lördagen just fyran i ligan, Fagerhult Habo. Som närmast jagande lag såg Visby till att göra det svårt för gästerna. Första perioden blev ack så tät med 0–0 i mål och 6–6 i skott på mål. Dock med fördel för hemmalaget som ägde mer boll.

Respekten för varandras anfallsspel lyste igenom och bägge lagen var rädda att göra misstag.

– De ville inte spela och vi var de som behövde tre poäng mest. Vi är inget lag som önskar att föra matcher men nu blev det så, säger Joakim Bandholtz, tränare i Visby IBK.

I andra perioden fortsatte båda coacherna att matcha respektive femmor mot varandras. Och tack vare att man rullade på mycket folk hölls tempot uppe. Högst ovanliga 0–0 stod sig även efter andra.

– I tredje perioden blev vi sedan tvungna att riskera lite mer och ungefär då Putte (Patrik) Jansson meddelar att han är spyfärdig går vi ner på två femmor, säger Visbytränaren.

I mitten av sista hände sedan allt, och lite till. Knappt hade man jublat klart på bortalagets bänk efter ett ledningsmål så svarade Visbys poängkung, Tommy Bolin, för en replik och bara 14 sekunder senare tilldömdes IBK en straff vilken Wilmer Viinamäki satte med marginalerna på sin sida.

När sedan Markus Jovic gjorde 3–1 lättade trycket en aning bland de nästan tusen personerna i publiken.

– Det var spänt ute på planen också. Jag tycker att jag själv skapade många chanser och vid målet fick jag till slut med mig bollen från egen planhalva och rullade in den under keepern. En gammal specialare, säger Jovic.

Matchen slutade med klara 5-2 efter det att Daniel Gonzalez Palm fick sätta bollen i öppet mål och det här var tränare Bandholtz sjunde match sedan han tog över efter att förre tränaren, Niklas Hovivuori, fick lämna tidigare under säsongen.

– Vi har bara förlorat en match sedan dess och jag hoppas och tror att jag lyckats med det jag hade bestämt mig för. Nämligen att förmedla en större tydlighet i försvaret och att låta spelarna känna mer ansvar, vilket de verkligen har tagit, säger en nöjd hemmatränare.

I och med segern klev nu Visby IBK upp på den efterlängtade fjärdeplatsen i tabellen och i nästa match ställs man mot Malmö vilka ligger sjua, med endast fyra poäng mindre. Totalt återstår fem matcher av allsvenskan södra.

MATCHFAKTA

VISBY IBK­–FAGERHULT HABO 5–2

(0–0, 0–0, 5–2)

Tredje perioden: 0–1 (9.31) Noah Skogward, 1–1 (9.50) Tommy Bolin (Daniel Gonzalez Palm), 2–1 (10.04) Wilmer Viinamäki (straff), 3–1 (12.28) Markus Jovic, 3–2 (16.47) Alexander Pernsteiner, 4–2 (17.28) Andreas Jansson (Ville Hirvisuo), 5–2 Daniel Gonzalez Palm (Viinamäki)

Publik: 992

Så jobbar vi med nyheter
Mårten Bergström