Visby IBK:s största hot mot SSL-kval

Visby IBK är allsvenskans formstarkaste lag och bara en intern systemkollaps kan stoppa Visby från att ta sig till sitt första SSL-kval.

2 mars 2019 10:00

Det har rustats för SSL så länge jag kan minnas.

Spelare Wilmer Viinamäki, Tommy Bolin och Adam Kimström har inte värvats för att bevara Visby IBK allsvenskt utan för att så småningom ta klubben till högstaligan.Det är också den drömmen som fått en spelare som Wilmer Viinamäki att stanna kvar i år efter år. Han är en av många som verkligen förtjänar mer än femteplatser.

Hittills har man inte varit nära ett avancemang utan snarare stångat sig blodigt för att nå någon av de fyra kvalplatserna. Det har inte gått vägen, istället har man spelat bort sig självt mot lag som man borde avfärdat utan problem.

Många tränare har också försökt bli den som faktiskt fick ordning på den där klubben med så mycket potential.

Den här gången tog sportchef Joakim Bandholtz själv över efter tio omgångar sedan klubbens förtroende för Niklas Hovivuori var förbrukat. Då snittade Visby svaga 1,3 poäng per match och inte många trodde på en kvalplats trots att södra allsvenskan var svagare än på många år.

Med Bandholtz vid rodret har Visby snittat 2,45 poäng per match och har bara förlorat en match under ordinarie matchtid (Warberg hemma).

Det som hänt är att klubben lyckats stabilisera försvarsspelet, men kanske framför allt fått ordning på de mentala bitarna av spelet.

Och räknar vi bort genomklappningen mot Åby borta (Visby tappade i tredje perioden 7–2 till förlust i förlängning med 7–8) så har Visby IBK inte tenderat att rasa ihop i samma utsträckning som tidigare.

Kanske blev den där genomklappningen mot Åby vändningen för efteråt har man radat upp stabila segrar mot Lerum, Onyx, Fagerhult Habo, Malmö och Strängnäs.

På lördagen får man chansen att i praktiken säkra kvalplatsen hemma mot trätobrodern Craftstaden i vad som basuneras ut som "Slaget om Östersjön".

Och skulle det bli förlust så finns ytterligare livlinor i Lagan och Karlstad.

Det enda hotet mot SSL-kval är spelarna själva.

Bara en systemkollaps kan fälla Visby nu och med tanke på alla haverirapporter den här klubben tvingats ta fram genom åren så ska det inte kunna ske.

Får. Inte. Ske.

Ett SSL-kval blir onekligen intressant att följa och ett möte med Strängnäs i playoff 1 känns rätt givet, men det beslutet sitter redan klara seriesegrarna Warberg på.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson