WEBB-TV: Rekordintresse för folkrace i Follingbo

Det var ett rekordstort deltagande när den 32:a folkracefestivalen i Follingbo drog igång på tisdagsmorgonen. "En riktig folkfest som passar bra med semestern".

19 juli 1916 12:39

Folkracefestivalen i Follingbo är en av landets mest populära folkracetävlingar. Det beror mycket på att man kan kombinera semester med tävlande, tror tävlingsledaren Lars Jakobsson.

– Förarna tycker att det är kul att köra bil. Sedan är det ju en riktig folkfest som passar bra med semestern och som är kul för hela familjen. Det är en sådan gemenskap här, alla kämpar för en rolig tävling.

På läktaren är det tjockt med folk redan tidigt på morgonen och en lukt av solkräm och motorolja sprider sig i den gassande solen.

Festivalen bjuder på långa dagar, starttiden är klockan åtta varje morgon och tävlingarna slutar runt fyra på eftermiddagen. I år är rekordmånga förare anmälda till racet – drygt 250 från fastlandet och 50 gotlänningar.

– Att 250 fastlänningar kommer hit är ett bra betyg för oss. Vi är absolut en av de större racen i Sverige, säger Lars Jakobsson.

Han började som tävlingsledare redan 1995, och har ansvar för funktionärerna och säkerheten under festivalen.

– Det är mitt huvud som ryker om något går åt helvete. Men man sitter säkert i bilarna, förarna har brandsäkra overaller och hjälm med stödkrage.

"Otroligt bra stämning"

Tävlingen är uppdelad på tre tävlingsdagar, tisdag, torsdag och finalen på lördag. Alla deltagare får köra minst åtta heat, alltså en omgång.

Ovanpå sin specialbyggda husbil har Roger Nilsson tillsammans med familj och vänner bra utsikt över banan. Han besöker festivalen för nionde gången och har kört hela vägen från Köping.

– Det är otroligt bra stämning här, jämfört med många andra motorsporter så hjälps alla åt. Jag har precis kört ett race, det gick okej, jag kom trea.

Gotlänningarna ligger generellt bra till i tävlingen, och Roger Nilsson tror att vinnaren från 2013, Elias Björkdahl med sin rosa folkabubbla, kan ta hem tävlingen även i år.

Ett annat gäng gotlänningar som är med och tävlar är familjen Havdelin från Havdhem. Syskonen Kristian, Mattias, Jennie, Peder och Andreas är alla med och kör. De är på plats i Follingbo tillsammans med pappa Bengt.

– Man får mycket stöd när man är så många som kör, säger Jennie Havdelin.

Hon var sist av syskonen att börja med folkrace och är med och kör sitt fjärde år.

– Gemenskapen är det roligaste, och adrenalinet man får när man kör. Jag var i c-final förra året, så jag hoppas att det blir en högre final i år.

Så jobbar vi med nyheter