Närmare 300 kommunala lärare, främst gymnasielärare men även enstaka representanter för högstadiet, fanns på plats när den svenska säkerhetspolisen gav information på temat extremism i onsdags i förra veckan.
- Det finns indikationer på att vit makt-rörelser är på väg att etablera sig på Gotland. Därför tog vi kontakt med Säpo, för att få information om sådana grupper, förklarar Christer Stoltz på Gotlands kommuns säkerhetsavdelning.
- Det ingår i verksamhetsplanen "Ett tryggare Gotland" att vi ska skaffa och ge information till dem som kommer i kontakt med exempelvis ungdomar.

Kontaktuppgifter
Två personer från Säpos informationsavdelning i Uppsala gav information om höger- och vänsterextrema grupperingar, och om märken och symboler som används av olika grupper.
Mötet avslutades med att Säpo lämnade kontaktuppgifter till lärarna.
Enligt uppgifter till GT gav detta en viss känsla av obehag hos en del lärare, eftersom vissa tolkade mötet som en indirekt uppmaning till lärarna att hålla koll bland eleverna och ange dem som möjligen ingår i extrema, politiska grupper. Både på höger- och vänsterkanten.

"Ingen uppmaning"
Men att detta var någon sådan uppmaning håller inte Christer Stoltz med om.
- Nej, det var inte alls det det handlade om. Det här var allmän information. Vi ser ju att extrema grupper finns på andra ställen i Sverige, resonerar Stoltz.
- Om ena sidan börjar få fäste, finns risken att andra sidan också etablerar sig. Rörelserna i sig har vi ingen åsikt om, det är risken för konflikter mellan de olika grupperna som vi vill undvika, säger Christer Stoltz och ger den gångna helgens kravaller i Malmö som exempel på scener man inte vill se på Gotland.
Mötet med gymnasielärarna slog väl ut, anser Christer Stoltz, och kommunen överväger nu att ge samma information även till högstadielärare.
Detta var första gången någonsin som Säpo hållit informationsmöten på Gotland.