Mycket folk har varit på plats under den i helgen avslutade Medeltidsveckan. Polisen är dock mycket nöjda med hur ordningsläget varit. Den gångna helgen hade man inte någon person frihetsberövad vilket är mycket ovanligt en sommarhelg.
- Det är nog den lugnaste Medeltidsveckan som varit och ändå har det varit mycket folk, säger Mats Holst, chef för ordningspolisen. Men fler människor på stan bär kniv på sig. Det har inte varit några incidenter men knivlagen gäller.
Den förklaring man har till att detta ökat är att det skett ett generationsskifte bland besökarna och att många nya inte är riktigt klara över att denna lag gäller oavsett om vapnet ingår i någon medeltidsustyrsel eller ej.
"Botemedlet" menar man är mer information omkring detta och på olika språk.
Den tidigare så omtalade "medeltidssvansen" har i år lyst med sin frånvaro. Exempelvis har vildcampingen i Gravarna har varit av ringa omfattning. Botaniska trädgården kedjar dock ännu igen portarna kl. 22.

Stökigt
Vad gäller sommarens övriga veckor konstaterar man att den klart stökigaste var Stockholmsveckan, vecka 29.
Här görs flest ingripanden men då handlar det en hel del om att förebygga brott genom att exempelvis beslagta och direktförverka (hälla ut) alkoholdrycker.
En högre polisnärvaro på stan har också medfört en dämpande effekt på ordningsstörningarna.
Under denna vecka anmäldes dock tre våldtäkter. Här är dock undersökningarna nedlagda. Det handlar inte om överfallsvåldtäkter utan sådana där versionerna går isär.
Under Almedalsveckan var det också en hel del poliser på plats. Det hände dock inte så mycket utan det handlar främst om förebyggande säkerhetsarbete.
- Det är viktigt att veckan genomförs utan störningar, det är ett demokratiskt arrangemang som inte får störas, fastslår polisintendent Magnus Holmén.

Ungdomarna
Också Ancie Eklöf från Ungdomsgruppen är nöjd med sommaren.
- Det var länge sedan vi hade en så lugn sommar. Det gläder mig att säga att de gotländska ungdomarna skött sig gott. Men vi förstärker två veckor till, veckorna som kommer i samband med skolstarten brukar innebära en hel del fylla.


Negativt är att många yngre, gotländska ungdomar laddar upp inför Stockholmsveckan.
- Den har blivit mytomspunnen, de deltar trots att de inte kommer in någonstans.
Sommarens polisiära totalstatistik kommer att presenteras i september.