Det kunde ha blivit den sista dagen i livet för Zirius och hans två kullsystrar, men kattungarnas pip och krafsande blev deras räddning. 
– Någon hade stoppat kattungarna i en plastkasse, knutit ihop och slängt den bland soporna i soprummet, berättar Marie Gustavsson.
De duniga hittekatterna togs om hand av polisen som körde dem till veterinärstationen i Roma. 
– Där konstaterade man att de var friska och 7-8 veckor gamla. Det här är ju helt sjukt, de hade inte ens en chans att klara sig bland soporna, fortsätter Marie Gustavsson.

Kärlek direkt
Några timmar efter veterinärbesöket fick de tre små kattungarna flytta in på katthemmet i Follingbo. Där har de fått en egen bur, lite avsides från de äldre katterna.
En av ungarna har redan "adopterats" av Kalle Tingström, som arbetar på katthemmet.
– Det var kärlek vid första ögonkastet. Han ska heta Zirius, förklarar Kalle Tingström som inte kan sluta tänka på vad som kunde ha hänt de små djuren. De människor som gjort så måste vara helt kalla, anser han.

Utan avsändare
Kattungarna, som hittades på onsdagskvällen, är inte de första som lämnats att dö av sina ägare.
Katthemmet i Follingbo tar emot mellan 50 och 100 kattungar per år. De flesta lämnas utan avsändare utanför polishuset eller vid katthemmets port.
– Det märkliga i det här fallet är att ägaren till de tre kattungarna har haft dem så länge och ändå kunnat stoppa dem i en kasse och bara kasta bort dem. På den tiden borde man ha fäst sig vid djuren, säger Marie Gustavsson.
Hon är kritisk till hur lättvindigt många skaffar sig en katt, utan att tänka på hur mycket som följer med. Det kostar att ha husdjur. Och en dag har den lilla kattungen växt upp till en könsmogen honkatt som kan få 3-5 ungar årligen. 
– Om folk hade vett att kastrera honorna skulle sådana här saker aldrig inträffa, säger Marie Gustavsson.

Polisanmälan
Kattungarna från soprummet kommer med största säkerhet att möta en ljus framtid hos nya ägare.
När de är tolv veckor bjuds de ut till försäljning och då har allt som ska göras hos veterinären klarats av.
Zirius och hans två systrar är ännu för små att klara sig själva. I helgen får de bo hos en av katthemmets anställda.
Polisen har gjort en anmälan om djurplågeri i samband med räddningen av soprumskatterna.