Färska, svenska jordgubbar hör midsommaren till. De söta, röda gubbarna är för de flesta ett lika stort måste som sillen och färskpotatisen.
Den kalla försommaren har skapat farhågor om att jordgubbarna inte skulle hinna mogna i tid. Och i framför allt Skåne har dessa illavarslande profetior slagit in. Där talar man nu om "katastrof" och "jordgubbskris".
Och eftersom Skåne normalt sett förser även storstäderna och stora delar av Mälardalen med jordgubbar till midsommar kommer det att råda brist även där.
Men inte på Gotland.
– Här ser det jättefint ut, säger Stefan Olsson, en av öns största jordgubbsodlare med sammanlagt sju hektar i Källunge och Fole.

Större men färre
Cirka 130 000 liter jordgubbar räknar han med att leverera under de cirka sex veckor säsongen pågår.
Den tidiga sort som skördas nu till midsommar heter Honeoy och på grund av den kyliga våren och försommaren har det blivit färre blomställningar än normalt.
– Det innebär att antalet gubbar är betydligt färre i år än ett normalår. Men i gengäld är de mycket större, nästan dubbelt så stora. Titta så fina de är, säger Stefan Olsson och plockar en stor mörkröd gubbe.
Han tar en munsbit och konstaterar att de är väldigt goda också. Godar än vanligt, tycker han.

Tiodubblad försäljning
Tomas Pettersson vid Stenhuse gård i Sanda är också nöjd med jordgubbspremiären. Men även han konstaterar att den kalla våren gjort att blomningen blivit utdragen och att bären mognar något senare.
Men någon brist till midsommar tror han inte det blir.
– I varje fall inte någon större, lägger han till.
Men eftersom efterfrågan är så enorm just till midsommar - försäljningen tiodubblas - finns det alltid risk att det tar slut nånstans, menar han.

Tiotusentals liter
I Källunge hade man i går åtta skolungdomar som låg i raderna och plockade under morgontimmarna.
– Jag började klockan sex i morse, berättar Johanna Pettersson, 15 år från Endre, som hade sin första arbetsdag på sitt första sommarjobb utanför hemmet i går.
Hon tyckte det var kul och hon var glad att solen sken. 
– Men lite ont i ryggen får man ju, konstaterade hon.
På onsdag och torsdag ökar man antalet plockare.
– På torsdag kommer vi att ha cirka 25 plockare här och lika många i Fole, säger Stefan Olsson.
Han räknar med att leverera mellan 10 000 och 15 000 liter till midsommar. Tomas Pettersson i Sanda talar om liknande volymer.
– Det blir cirka 15 000 liter i midsommarveckan, säger han.

Dyrgripar
Priset ligger ganska högt i år. Och det beror givetvis på den relativa brist som finns, inte bara i Sverige utan även ute i Europa.
I Stockholm och Skåne kostar de svenska gubbarna mellan 50 och 60 kronor litern, på en del håll är de till och med dyrare. Och de belgiska ligger runt 35-40 kronor.
Även på Gotland slår det högre priset igenom trots att det egentligen inte är nån brist på gubbar här.
Mellan 45 och 50 kronor kostar de litern här. Och det priset tror man kommer att gälla även under midsommarhelgen.