Utsatt för en hatkampanj

Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård har de senaste dagarna utsatts för en hatkampanj på nätet.

Skälet är hennes uttalanden om invandring i lördagens GT.

- Jag är förvånad, ledsen och besviken, säger hon.

6 mars 2012 20:29

Myndigheter, bostadsbolag och skolor borde samarbeta för att underlätta integrationen. Det tycker länsstyrelsen som nyligen samlade en rad företrädare till en diskussion.

Fler invandrare behövs för att klara välfärd och tillväxt, resonerade man.


Tog fart på nätet
Bakgrunden till diskussionen var länsstyrelsens rapport "Invandring och integration - utmaningar och möjligheter för Gotlands framtid."

GT berättade om detta tillsammans med en artikel om en flykting i lördagens tidning - och snart tog debatten fart på nätet.


Kallas landsförrädare
På mindre än tre dygn gjordes ett hundratal anonyma och kritiska inlägg på sajten Flashback, ofta uttryckta med hårda ord.

En skribent kallar landshövdingen för landsförrädare, en annan tycker att hon ska utvisas ur landet.


Även till GT
Några mejl har även skickats till Gotlands Tidningars redaktion samt till länsstyrelsen. I ett av dem påstår skribenten att landshövdingen "kommer att förstöra Gotland".

Cecilia Schelin Seidegård säger sig vara förvånad över de många och starka åsikterna, men är samtidigt arg över inlägg som hon menar är rena lögner:

- De ljuger och säger att det ska köras busslaster med invandrare till Gotland och att det skulle bli kaos. Uppviglandet och hatet är verkligen tråkigt. Det finns något i samhället som inte är riktigt bra. Det är ett hat jag har svårt att förstå.


Kan slå tillbaka
Landshövdingen förvånas också över att så många oblygt törs ge uttryck för främlingsfientlighet, eftersom det kan slå tillbaka mot dem själva.

- Jag förstår inte hur folk vågar skriva som de gör. Jag har full förståelse för arbetsgivare som tittar på nätet för att se vilka personer de anställer, säger hon.


Tror på lika värde
Cecilia Schelin Seidegård konstaterar samtidigt att de bekymmer som följer med integrationen är något som länsstyrelsen och andra delar av samhället försöker att hantera.

Kommer reaktionerna att påverka hur du framöver uttalar dig om invandring?

- Nej. Jag tror på mångfald och människors lika värde. Men vi är medvetna om att det finns integrationsproblem, och det vill vi arbeta med.

Så jobbar vi med nyheter