Alla gillar reaggae - de vet bara inte om det

Gotland Just Nu fick en stund med det största och enda reggaebandet på ön. Det blev ett samtal om reggae, framtiden och kossor.

18 juli 2008 00:16

- Det finns ett drag av "disträness" i vårt band, säger Olof Segerberg och ler lite ursäktande.
Han menar att alla bandmedlemmar i Safari är aningen disträ men han tror att det här med "disträness" kanske ligger i reggaens anda. För Safari visar sig detta i form av glömda trumset, förstärkare och ibland även någon bandmedlem. Inför sommarens spelningar har de garderat sig och placerat ut tre olika trumset på lagom avstånd från de platser de ska spela på.
 

Trettio spelningar i juli
Safari är ett två år gammalt reggaeband som spelar 80 procent Bob Marley. I sommar har de trettio spelningar under juli månad, ibland två under samma dag. Ovanligt för ett femmannaband är att alla i Safari sjunger, något som brukar dra med publiken i allsång. Det viktigaste under ett framträdande, anser Gunnar Järeld, är just kommunikationen med publiken.
 

Skjuter från höften
- Vi är ett spontant band och vad som helst kan hända. Många coverband är så jävla inrepade, vi skjuter från höften och låter aldrig likadant, säger Olof Segerberg.
- Vår spontanitet sprider sig, fortsätter han. Vi har en kille vi kallar för Gambia som dansar spelningarna igenom. Ibland kommer han upp på scenen och sjunger och rappar. Självklart får han det, det är skitkul!
På varsitt håll har medlemmarna i Safari tidigare hållit på med olika typer av musik. Ingen är egentligen något "rastafreak" men alla anser att reggae i allmänhet och Bob Marley i synnerhet är bra lättsmält sommarmusik.
- Bob Marley har en fantastisk låtskatt. Jag gillade honom på 70-talet men det är först nu jag förstår hur stor han var, säger Gunnar Järeld.
Enligt Jens Flennemo gillar alla människor reggae, de kanske bara inte vet om det ännu.
 

Bättre än någonsin
I sommar låter Safari, enligt dem själva, bättre än någonsin. Efter ett lån på 50 000 kronor från en av bandmedlemmarnas syster har de köpt en ny ljudanläggning. Efter två år börjar Safari bli riktigt samspelta och tanken är att de så småningom ska uttöka med fler blåsinstrument och körtjejer och göra storsafari.
- Vi har fått höra att vi är det bästa Bob Marley-bandet någonsin, säger Gunnar Järeld och tillägger att han hört att kossor mjölkar bättre om de lyssnar till reggae. Det är liksom ingen stressig musik. Alla gillar det, säger han.

Safari består av:
Jens "Trench" Flennemo - trummor
Calle "Bä" Wiman - bas
Matte "Spliff" Christoffersson - gitarr och sång
Olof "Selassi" Segerberg - keybord
Gunnar "Marley" Järeld - gitarr och sång
Safaris spelningar se: helagotland.se/evenemang
Så jobbar vi med nyheter
Text och foto: Petra Dahlberg