BILDER: De gjorde det!

Lars Ahlstedt och Kaj Kjellgren är de första som kitesurfat från fastlandet till Gotland. Vid 16-tiden på fredagen tog de sig utpumpade iland vid Lickershamn.

20 augusti 2014 15:15

Vid niotiden på fredagsförmiddagen gav sig Lars Ahlstedt och Kaj Kjellgren iväg från Torö, utanför Nynäshamn. Deras färd kunde följas live via webben.

Vid 16-tiden, 6 timmar och 45 minuter efter start, tog de sig i land strax norr om Lickershamn på Gotland

– Det var fantastiskt fint. Det var skitjobbigt, men det var väldigt skoj, säger Kaj Kjellgren när han sitter i bilen på väg mot Visby.

– Det var ungefär så jobbigt som vi hade väntat oss. Vi trodde att vi skulle vara helt slut när vi kom fram och det var vi också.

Överfarten var tämligen odramatisk, enligt Kaj Kjellgren.

– Det var riktig jack pot! Det var sol hela vägen och vinden gick från på gränsen till för svag till på gränsen till för stark och allt däremellan. Med andra ord: helt perfekt!

Att stå på en bräda och hålla en drake i nästan sju timmar kräver sina benmuskler.

– Det var väldigt byigt där vi klev i land. Vi fattade först inte vad det var, vi trillade omkull hela tiden och kunde inte stå på benen. Det såg nog väldigt kul ut när vi kom in, vi stapplade omkring som två fyllon.

Under överfarten mötte kitesurfarna Gotlandsbåten. Många passagerare såg dem och vinkade, och några sprang med längs däck.

– Ett hett tips om man vill göra samma sak är att man ska inte gå lä om en gotlandsfärja som kommer i full fart, det är en väldigt dålig idé. Lars gjorde det, men jag anade att den skulle störa vinden mycket. Det var väldigt turbulent bakom och kiten slog några åttor, rosetter och frivolter, men han fick upp den igen och kunde köra vidare.

Är det här något du skulle kunna göra igen?

– Nej, det går ju bara att göra det första gången en gång. Nu får någon annan fila på tiden eller så, vi lämnar med varm hand över det till andra.

Vad blir nästa utmaning för er då?

– Nu tror jag utmaning blir att kunna gå på benen i morgon. Det känns ganska stumt nu och det kommer inte vara bättre imorgon.

Hur ska ni fira dagens bravad?

– Det är ett helt gäng här som vill att vi går på Surfers ikväll, så vi får väl göra det. Men jag tror inte benen bär vare sig dit eller hem.

Så jobbar vi med nyheter