Det är ett välkänt faktum att det råder brist på villatomter i Visby, men inom loppet av ett år hoppas Region Gotland fått klart med försäljning av totalt 52 tomter. De som ligger närmast i tidsplanen är 14 villatomter i kvarteren Kaptenen och Rustmästaren i den östra delen av A7-området, intill Follingboväg. GA skrev om villatomterna i kvarteren i en artikel om A7-områdets framtid i juni 2017, och nu förverkligas planerna inom en snar framtid.

– Infrastrukturen kommer troligtvis att byggas i sommar och höst, så förhoppningen är att tomterna är tillgängliga till hösten. Förutom villatomterna kommer det även att byggas radhus i kvartetet Furiren, som ligger ytterligare ett steg närmare Follingboväg, säger Region Gotlands exploateringsstrateg Anders Lindholm.

KARTA: Se planerna för A7-området (Från GA i juni 2017)

Artikelbild

| I kvarteret Brodösen på Terra Nova kommer regionen att skapa 38 villatomter.

Utöver planerna på A7-området är det sedan tidigare känt att regionen fattat beslut om 38 villatomter i kvarteret Brodösen på Terra Nova. När byggnadsnämnden godkände detaljplanen för området i december 2017 sade ordföranden Karl-Allan Nordblom (MP) att han hoppades på en byggstart till sommaren. Så kommer det dock inte att bli.

– Först ska teknikförvaltningen göra en del utredningar, och sedan ska det förhoppningsvis projekteras och byggas infrastruktur under hösten. Det är med andra ord ganska mycket som ska göras, så någon försäljning tror jag inte att det blir förrän under senare delen av året, eller kanske till årsskiftet, säger Anders Lindholm.

LÄS MER: Här blir plats för 40 nya villatomter i Visby

Senast Region Gotland sålde flera villatomter samtidigt var den smått kaosartade försäljningen av åtta tomter i kvarteret Malajen på A7-fältet i början av förra året. Denna försäljning fick tas om sedan det visat sig att försäljningsförfarandet inte hade uppfyllt regionens regler.

LÄS MER: Villatomterna på A7-området sålda – igen