Bernt Björkqvist, mäklare hos Svensk fastighetsförmedling menar att priserna på Gotland börjar lugna ned sig.

– Man kan säga att under våren 2017 fanns det inga gränser, sen kom amorteringskraven under hösten vilket gjorde att det sackade ned rätt rejält. Det vi sett under 2018 är att det har planat ut, säger han.

Ytterligare en faktor till de utplanade bopriserna tror Bernt Björkqvist beror på det stora utbudet av nyproducerade lägenheter.

– Jag tror att det under hösten 2017 gick ut ett par hundra nyproducerade bostadsrätter, så det vore märkligt om det inte skulle påverka, säger han.

Det råder fortfarande brist på framförallt villor på Gotland, främst i Visby säger Peter Tumegård på Fastighetsbyrån Gotland som ger sin syn på prisutvecklingen:

– Jag tror vi har stabiliserat oss nu. Jag tror att den största anledningen är att vi fått ett bolånetak, det är inte lika lätt att låna, sen finns en oro att räntorna ska gå upp, säger han.

Priserna på villor på Gotland har sjunkit med 0.9 procent de senaste tre månaderna, och sett över 12 månader är uppgången bara dryga två procent. Bostadsrätterna har ökat med 6.2 procent senaste kvartalet men senaste året är de i princip oförändrade. Fritidshusen har stigit med två procent senaste året.

– Det är sunt för marknaden att den har stagnerat, folk tänker efter mer med hårdare lånetak, det bromsar ned marknaden, säger Peter Tumegård.

Riksbanken lämnade i oktober besked om att räntan kommer att höjas, antingen i december eller i februari nästa år. Något som också går att se som en delförklaring till läget just nu.