Uppgiften att skicka in en ansökan om byggbonus föll förra året mellan stolarna - en miss som gjorde att regionen gick miste om sex miljoner kronor. "Sex miljoner kronor hade varit bra i det här läget. Det här är rent pinsamt" sa Björn Jansson då.

LÄS MER: Regionen missade sex gratismiljoner – "Rent pinsamt"

Missen fick hård kritik av bland andra Centerpartiets Lars Thomsson.

LÄS MER: Thomsson om miljonmissen: "Blunder"

I år har Region Gotland dock sökt regeringens byggbonus för ökat bostadsbyggande. I ansökningen skriver regionen att de gett startbesked för nära 460 bostäder under perioden första augusti 2016 till sista juli 2017.

Intresset från landets kommuner att ta del av det statliga stödet för bostadsbyggande är stort. Förra året fick 111 kommuner dela på 1,85 miljarder kronor. I år har intresset ökat och det är över 200 kommuner som sökt stödet på 1,8 miljarder kronor.

Syftet med stödet är att förmå kommunerna att bli mer aktiva i bostadsbyggandet. Två krav för att få ta del av stödet är att kommunen har en aktuell översiktsplan och har aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning.

Boverket tar beslut om stödet under november 2017.

– Det är bra fart på bostadsbyggandet på Gotland och kommunen visar att de är aktiva. Regeringens byggbonus bidrar till att kommunen nu planerar för fler bostäder och tar ansvar för bostadsförsörjningen, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.