Företagare på östra Gotland: "Jag tror på det här"

På onsdagskvällen hölls ett uppföljande möte om den nya fördjupade översiktsplanen för Östergarnslandet och Katthammarsvik.

En av bygdens företagare var nöjd efter kvällen.

2 februari 2017 14:47

– Det var en bra eftermiddag och ett bra möte på kvällen, säger Ellen Håkansson som driver pensionat Borgvik i Katthammarsvik tillsammans med sin man Björn.

Hon uppskattar att ett 60-tal privatpersoner och företagare kom till mötet som Region Gotland bjöd in till. Förutom de fanns en rad representanter för regionen på plats liksom politiker från flera partier. Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) inledde med ett anförande.

LÄS MER: "Vi har fått fler bebyggelseområden"

Den första versionen av den fördjupade översiktsplanen för området har omarbetats efter att ett 70-tal synpunkter kom in under förra året. Beslut om planen ska tas i slutet av våren och fram till den 28 februari finns tid att komma med synpunkter.

Varför är planen viktig tycker du?

– Jag tror på det här. Jag hoppas att det nu blir mer tydligt var man kan bygga och den kommer leda till att fler tomter får bebyggas, tror Ellen Håkansson.

Några uttryckte besvikelse över att Sandviken, enligt den nya planen inte blir ett så kallat LIS-område. LIS står för "landsbygdsutveckling i strandnära område". I LIS-områden kan man söka dispens från strandskyddet. Katthammarsvik och Herrvik blir LIS-områden men inte Sandviken, eftersom det är ett Natura 2000-område och naturreservat.

Ytterligare ett tillfälle att ta del av och diskutera förslaget till planen ges på lördag då planen visas i skolhuset i Östergarn.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg

Ämnen du kan följa