Det är nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har sammaställt, som visar på en prisökning på bostadsrätter på Gotland de senaste tre månaderna. Ökningen, på totalt 2,6 procent, kommer efter en höst och vinter som Niklas Harlevi, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Gotland, beskriver som avvaktande.

– Alla som ville köpa bostad tog det lite försiktigt under hösten och vintern då det talades om räntehöjningar och sådant, men det här är ju ett tecken på att marknaden börjat röra på sig igen. Nu finns det lite mer tillförsikt bland köparna, säger han.

När det gäller villapriserna syns dock ingen ökning de senaste tre månaderna, utan de ligger kvar på precis samma nivå som vid årsskiftet.

Artikelbild

| Niklas Harlevi, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Jag tror det kan bero på att det är ett ganska normalt utbud just nu och att det ofta är lite högre prislappar på villor än bostadsrätter. Det brukar dock bli en ökning när det gäller villor och fritidshus nu under våren.

Under måndagsmorgonen kom statistik från Fastighetsmäklarförbundets mäklarpanel, där allt fler tror på ökande bostadspriser de kommande månaderna. Även allt fler hushåll tror på samma utveckling, enligt SEB:s månatliga boprisindikator. Niklas Harlevi delar tron på ökande bostadspriser, dock ingen explosionsartad sådan.

– Jag tror att vi kommer att se en stabilare utveckling än 2016-2017, då priserna ökade kraftigt. Så kan det inte se ut över tid, så jag tror att det kommer att ligga ganska stabilt framöver.