Enligt lag ska man alltid ha tillstånd av sin hyresvärd när man ska hyra ut sin bostad i andra hand, vilken tid på året det än handlar om. Gotlandshem har dock gjort undantag i majoriteten av sina bostadsområden för uthyrning enskilda veckor under sommarmånaderna. I bolagets lägenheter som ligger i Visby innerstad, Sjöliljan, Trilobiten, Adjutanten, Serganten och i studentlägenheterna är det dock inte tillåtet.

– När det gäller Visby innerstad är det något som infördes för ett antal år sedan på initiativ från hyresgästerna. Det handlar främst om trygghet, att de vill veta vilka som befinner sig i huset. I övrigt är det i våra nyproduktioner som det är förbjudet med sommaruthyrning, och det är i 10 år som det räknas som nyproduktion, säger Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll.

LÄS MER: Gotlandshem tar strid mot hyresfuskare

Artikelbild

| Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll.

I höstas rapporterade GT om att Gotlandshem skulle tillsätta en helt ny tjänst som bland annat ska ägna sig åt att utreda oriktiga hyresförhållanden, och Elisabeth Kalkhäll berättar att man från bolagets sida jobbar aktivt med att motverka otillåten andrahandsuthyrning.

– Det är allt från tips som kommer in från grannar till tips från de bovärdar och fastighetsreparatörer som är ute i lägenheterna. Oftast får vi reda på att allt i står rätt till när det blir någon form av skada på lägenheten och den personen som står i kontraktet inte finns i lägenheten.

Enligt Elisabeth Kalkhäll gjordes 40 av bolagets lägenheter tillgängliga för bostadskön på grund av någon form av otillåten uthyrning under förra året.

LÄS MER: Det händer om du hyresfuskar vid Gotlandshem

Artikelbild

I ett utskick som nyligen gick ut till hyresgästerna i de områden där sommaruthyrning är förbjuden står det att man kan tipsa Gotlandshem om lägenheter som hyrs ut trots förbudet, något som fått en del att reagera. Elisabeth Kalkhäll menar dock inte att man uppmanar sina hyresgäster att ange sina grannar.

– Vi har många hyresgäster som är väldigt upprörda kring det här med andrahandsuthyrning, så det här ska ses som en upplysning till dem och inte en uppmaning.