Varje år delar Design S (Swedish Design Awards) ut ett flertal designpriser inom så väl textil, inredning som det digitala. Inom arkitektur finns ett pris, Svenska fönsterpriset, som är ägnat åt design som förvaltar ljus väl som huset i Hamra fick tilldelat.

Enligt arkitekten Anna Chavepayre är tanken att huset ska vara en del av den unika miljön på södra Gotland, att det är en sten bland andra stenar.

– Huset är stenen som var så stor att man inte fick klättra upp på den när man var liten. Stenen som bjöd på en hisnande utsikt när man gjorde det ändå, säger arkitekt Anna Chavepayre.

Artikelbild

| Ateljébostad har ett stort ljusinsläpp.

Hon arbetar till vardags är hon verksam på arkitekt- och landskapsarkitektkontoret Encore i Frankrike. Huset är utformat tillsammans med konstnären, till lika beställaren, Birgitta Burling samt Allan Whallby som har byggt huset.

– Birgitta och jag har varit kollegor och undervisat på Arkitekturhögskolan i många år. Den gemensamma erfarenheten i en undervisningssituation har gjort att vi finstämt våra verktyg och lätt förstår varandra, fortsätter hon.

Huset beskrivs som väldigt funktionellt.

– Alla rum kan användas både inifrån och utifrån. Stora skjutfönster förvandlar köksbänken till en köksö mellan inne och ute. Toaletten är både ett inne och utedass, likaså duschen.

Artikelbild

| Stora skjutfönster gör att köksbänken kan förvandlas till en köksö.

En stor inspirationskälla är den gotländska naturen som hon menar är väldigt unik.

– Vi ville fånga känslan av att vara i en glänta i skogen när man är inne i huset, säger Anna Chavepayre.