Campanakören på Skottlandsresa

Den 7 september påbörjade Campanakören en fem dagar lång resa i Skottland, med flyg till Glasgow och buss till byn Gifford, cirka sex mil sydost om Edinburgh.
De 24 körmedlemmarna, körledare Jan-Erik Ahlström och ytterligare sex medresenärer inkvarterades i den lilla byns två hotell.

20 september 2005 06:00
Gifford ligger i en dalgång, omgiven av ett bördigt, böljande landskap.
Man får blandade känslor av "Braveheart", "Hem till gården" och "Svindlande höjder", både bildligt och historiskt.
I byn finns, förutom hotell och pubar, en bystuga (mer lik ett mindre rådhus), två mindre mataffärer med postkontor, en kiltsömmerska, en skola och, förstås, ett mindre slott eller herrgård samt en kyrka.
Yester kirk byggdes i början av 1700-talet i sten med inredning mest i ek. En vitkalkad kyrka med klarblå dörrar. Kyrkoherden Donald Pirie hälsade oss varmt välkomna till söndagens gudstjänst.
Innan dess ägnades dagarna åt rundresor i Eastern Lothian, den sydöstra delen av Skottland, med början i Edinburgh, där den chartrade busschauffören guidade oss runt innan var och en gick på egen upptäcktsfärd.
Staden är fylld av historia och slottet är mycket imponerande. Till körens hjälp fanns också en norsk guide som berättade att det i Skottland finns över 400 slott, varav vi besökte tre.
På en mindre inre slottsgård till slottet Stirling framförde kören några av Bellmans epistlar, vilket uppskattades mycket av övriga besökare. Vid besök på ett whiskydestilleri framfördes något mer dryckesanpassade Bellmanballader. Även detta uppträdande mötte stor uppskattning.
Under gudstjänsten i Yester kirk framfördes sakral körsång, där varannan vers sjöngs på engelska och varannan på svenska. En gospel orsakade mindre tumult bland söndagsskolebarnen som hade svårt att sitta still, men församlingen hakade på och konserten avslutades med rungande applåder.
En äldre man i de övre 80, berättade att han besökt Visby, "the city of roses and ruins", efter krigsslutet och återupplevde minnen därifrån vid körens besök. En resa som givit kören många minnen av fantastiska vyer, historiska vingslag, gästvänliga människor och en önskan att snart få återvända.
Så jobbar vi med nyheter
Kerstin Bergström