De ordnar gala för utsatta barn

Systrarna Österholm ska arrangera en stödgala för att samla in pengar till ett lettiskt kriscentrum för utsatta barn.

25 augusti 2014 10:18

Systrarna Österholm har i flera år hjälpt till att samla in kläder till kriscentret, som ligger i staden Tukums i västra Lettland. I ena hörnet i rummet bakom klädbutiken Systrarna Malmgrens, som de driver tillsammans, står pappkassar och kartonger med kläder till kriscentret staplade på varandra.

– Vi har funderat på att göra en stödgala i ett par år nu, men inte riktigt haft möjlighet förut, säger Carina Österholm och tittar på systern Charlotte.

Insamlingsverksamheten till Tukums startades av Oscar Pettersson för många år sedan. Han kör till den lilla staden, flera gånger per år, för att lämna kläder och möbler till kriscentret som varje år blir tillfälligt hem åt runt 400 barn. De hamnar där när de blir utslängda hemifrån, eller har utsatts för övergrepp och inte har någonstans att ta vägen. De får stanna i mellan en och två månader, sen placeras de i fosterhem om de inte kan återvända hem. Charlotte och Carina Österholm har påverkats mycket av det Oscar Pettersson berättar om barnen på kriscentret.

– Varje gång han kommer hem så har har han något nytt, hemskt att berätta, säger Charlotte.

Den 27 november slår de upp portarna till domkyrkan i Visby för att bjuda in till konsert med flera artister, för att dra in pengar till kriscentret. Biljetterna till galan kommer att kosta runt 350 kronor.

– Vi hoppas på att fylla domkyrkan, säger de båda två.

Det är redan flera artister som har tackat ja, men de kan inte berätta vilka ännu.

– Det har inte varit svårt att få dem att ställa upp gratis, säger Charlotte.

Innan galan ska de åka till Lettland för att besöka kriscentret tillsammans med Oscar Pettersson. Tanken är att de där, tilsammans med föreståndaren för centret, ska fundera ut hur pengarna de drar in ska användas.

– Kanske skapar vi en fond, som de kan använda för att hjälpa de barn som har lämnat kriscentret, säger Carina Österholm.

De ser fram emot att hälsa på i Tukums, men är samtidigt lite oroliga.

– Det kommer säkert att kännas i hjärtat, säger Charlotte Österholm. Oscar Pettersson tycker att det är viktigt att systrarna kommer med till Lettland och får bilda sig en egen uppfattning och själva kan bestämma hur de vill att pengarna ska användas. Han återkommer hela tiden till att han inte bryr sig om, eller vill prata om pengarna.

– Det får ni sköta, säger han och ler mot systrarna Österholm.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa