Eric Erfors ny GT-krönikör

Han har sagt upp sig efter 25 år som ledarskribent och krönikör på Expressen. Nu börjar han skriva krönikor i GT i stället. Möt journalisten Eric Erfors.

13 september 2016 10:10

Hallå, Eric Erfors, varför ska du börja skriva krönikor i GT?

– Jag tyckte det var ett lämpligt tillfälle och ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Efter 25 fantastiska år på Expressen som ledarskribent har jag sagt upp mig. Det är något speciellt med ett kvarts sekel, och jag kände att jag borde göra något annat i yrkeslivet innan jag vinner på Triss.

Du har återkommande skrivit om Gotland i dina krönikor i Expressen.

– Ja, det beror väl på att jag brukar säga att jag är etnisk och deltidsboende gotlänning. Sedan har det varit en förmån att kunna utgå från någon konkret händelse på Gotland och koppla den till något annat samhällsskeende.

KRÖNIKA: Klart Vasilis ska ha kulturpriset! (plus)

Så nu blir det gotländsk lokalpolitik i GT i stället?

– Risken eller chansen finns. Väntar bara på avsnitt 57 i följetongen regionens P-avgifter. Men det finns ju så otroligt mycket annat att nyfiket gräva ner sig i.

Du kallas för Imelda, har jag förstått. Varför då?

– Jag väldigt intresserad av skor. Den tidigare diktatorn på Filippinernas hustru Imelda Marcos var ökänd för sina tusentals skor. Men vi medelålders heterosexuella män har också rätt att nörda in på skor.

Ryktet säger att du badar på Kallis och att du bevistar stadens ute­serveringar iförd badrock, på vägen hem från badturen. Stämmer det?

– Jag badar året om på Kallis. Är stolt medlem i Visby Socken­bastuförening och hoppas att vi snart får en större bastu. Det vore också bra för turist­näringen. Det är ju också ett argument som brukar gå hem hos tjänstemän och politiker på ön. Vad gäller ryktena om badrocken så stämmer det att jag brukar ta en after-beach öl i den på en bar på Stora torget. Men det är faktiskt en väldigt snygg badrock!

Vad vill du med dina krönikor i GT?

– Jag vill roa och oroa, påverka och avverka märkliga, idiotiska och fördomsfulla ting. Det är en oerhörd förmån och en ansvarsfull uppgift att uttrycka sig i en tidning, vare sig det är GT eller Expressen. Och jag tror att jag har åtminstone ett chockerande avslöjande på gång för alla gotlänningar.

En grej till bara. Vad lyssnar du på när du lagar mat? Och vad lagar du helst?

– Vill du att jag ska göra textreklam för var jag hämtar mina pizzor, eller? Näh, jag är absolut ingen mästerkock, men mina söner har i alla fall berömt mig för min köttfärssås. Musiken kommer med känslostämningen. Jag gillar, bland mycket annat, den portugisiska folkmusiken fado. En dröm vore att se fadodrottningen Mariza uppträda i S:t Nicolai.

Läs mer: I dag kan ni läsa Erik Erfors debutrönika på sidan 8, i fortsättningen återfinns han på den platsen varannan fredag, med start fredag 23 september.

Eric Erfors

Deltidsgotlänning

Född: 1960

Bor: På Storholmen i Stockholms skärgård och lägenhet i Visby innerstad

Familj: Två söner

Aktuell med: Ny krönikör i GT, just nu på stipendieresa i USA i 6 veckor för att föreläsa om journalistik

Läser just nu: Martin Gelins bok om Hillary Clinton

Så jobbar vi med nyheter
Petra Jonsson