Hon blir ny chef för Gotlands museum

Nu är det klart vem som tar över som museichef efter Lars Sjösvärd när han går i pension nästa år. "Det här är mitt drömjobb", säger hon.

6 september 2016 11:05

Efter nio år som museichef lämnar Lars Sjösvärd sin post den sista februari 2017 och rekryteringen av en ersättare har pågått sedan maj i år.

LÄS ÄVEN: Vill du bli chef för Gotlands museum?

Ny chef för Gotlands Museum blir Susanne Thedéen, 50, som tillträder tjänsten den 16 januari 2017. Cecilia Schelin Seidegård, rekryteringsgruppens ordförande säger att rekryteringen av en ny chef gått snabbare än förväntat.

– Anledningen till det är att vi helt enkelt hittat rätt person. Vi hade 14 mycket kvalificerade personer som sökte den här tjänsten, men den kompetens som Susanne har är helt unik. Hon är väldigt mångfacetterad och har erfarenheter som passar perfekt i den här verksamheten och som vi tror kan föra in museet i nästa tidsålder, säger hon.

Susanne Théeden kommer närmast från en tjänst som biträdande förvaltningschef på Stockholms universitet. I botten har hon en utbildning som civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och hon har en bakgrund som ekonom på Riksbanken och banken SEB. I mitten på 1990-talet bytte hon bana och utbildade sig till arkeolog.

– Det här är mitt drömjobb, och det var absolut självklart att tacka ja! Att få möjligheten att kombinera mina tidigare erfarenheter som ekonom, arkeolog och ledare känns väldigt stimulerande. Det känns fantastiskt att nu få återvända till den kulturhistoriska världen, säger Susanne Thedéen.

– Att dessutom få bo på Gotland och jobba på Sveriges bästa länsmuseum är inte direkt någon nackdel.

Hon har sedan tidigare en koppling till Gotland då hon både under barndomen och i vuxen ålder varit en återkommande besökare på ön. Sedan 2010 är hon även sommargotlänning, och det är i huset i Ljugarn hon kommer att bo när hon den 16 januari tillträder tjänsten som museichef. Susanne Thedéen är gift med Erik Thedéen som är generaldirektör för Finansinspektionen.

Hur kommer man att märka att det är du som är chef för Gotlands museum?

– Det är svårt att svara på, men jag tror man kommer att märka att jag är en person som är en genuin samarbetsmänniska. Jag kommer att vara synlig genom att jag söker externa samarbetsprojekt.

Och vad blir din största utmaning?

– Det blir att säkra ekonomin, samt att stärka intäktssidan.

Susanne Thedéen berättar att hon ett flertal gånger vandrat genom Gotlands Museum som besökare genom åren, och avslöjar även vad som är hennes favorit bland klenoderna.

– Eftersom jag brinner för mångfald- och genusfrågor så tycker jag att det är intressant att titta på de fina kvinnliga smyckesuppsätningarna. De kan berätta ganska mycket om kvinnor och flickors liv och öden.

Lars Sjösvärd slutar på Gotlands Museum den sista februari 2017, vilket innebär att Susanne Thedéen kommer att gå parallellt med honom under en dryg månads tid.

Så jobbar vi med nyheter