Premiärministern tillkännagav sin avgång framför dörren till sitt kansli på 10 Downing Street i London. Hon fortsätter dock som regeringschef tills en ersättare kan tillträda.

May beklagar djupt att hon inte kunnat få igenom sitt brexitavtal med EU, i enlighet med britternas demokratiska vilja.

Jag har gjort allt jag kan för att övertyga parlamentariker att stödja det avtalet. Tragiskt nog har jag inte lyckats. Jag försökte tre gånger. Jag anser att det var rätt att framhärda, även när oddsen mot att lyckas föreföll höga, sade May.

"Utan bitterhet"

Men det står nu klart för mig att det bästa för landet är om en ny premiärminister leder det försöket.

Hon sade sig också lämna sin post "utan bitterhet", och påpekade, apropå brexitförhandlingarna med EU, att "kompromissande är inte något fult ord, livet bygger på det".

Hennes röst brast mot slutet av det korta tillkännagivandet, när hon gick in på att jobbet som premiärminister "varit mitt livs mest hedervärda uppdrag".

May vände sedan på klacken och gick in utan att ta några frågor från den samlade pressen.

Veckan efter att May avgått som partiledare kommer processen med att utse en efterträdare att inledas. Senast den 20 juli, innan parlamentets arbete avbryts för sommaruppehåll, ska den nya partiledaren tillika premiärministern tillträda. Innan dess väntar en nomineringsprocess som i sin tur ska vara avslutad innan den 10 juni.

Hotet från Brexitparitet

Mycket pekar på att Mays efterträdare kommer vara en mera hårdför brexitör, säger Mikael Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Det är många brexitförespråkare inom partiet som tror och vill att det ska bli så, säger han.

Anledningen är den väljarflykt som Torypartiet annars riskerar till Brexitpartiet och dess ledare Nigel Farage.

Man vill inte att det partiet ska få någon drivkraft eftersom Farage kan locka många missnöjda Toryanhängare, säger Mikael Sundström.

Björn Fägersten, seniorforskare och chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram, är inne på samma linje.

Om det nya Brexitpartiet visar sig plocka jättemånga röster av tories för att de ses som svikare, eftersom de inte lyckats leverera brexit, är det rimligt att Torypartiet kommer att ta det som en intäkt för att driva en hårdare brexitlinje medan de kan för att vinna tillbaka stöd.

I diskussionen om potentiella premiärministrar nämns den tidigare utrikesministern och brexitförespråkaren Boris Johnson samt hans efterträdare Jeremy Hunt. Båda säger sig vilja kandidera.

Kräver nyval

Ledaren för oppositionen, Labours partiordförande Jeremy Corbyn, säger i en kommentar att premiärministern fattat rätt beslut, rapporterar Reuters.

Han anser också att ett nytt val måste hållas eftersom "Mays splittrade parti inte är i stånd att leda landet".

På fredagsmorgonen, före sin avgång, hade May träffat Graham Brady, ordföranden i Konservativa partiets mäktiga så kallade 1922-kommitté som samlar parlamentariker som inte sitter i regeringen. En bedömare beskrev det som att Brady i princip "hade med sig en revolver riktad mot Mays huvud".