Landshövdingen tvingas avgå

NY VERSION: Regeringen tvingar Gotlands landshövding Marianne Samuelsson att lämna sin post efter strandskyddsbråket.

4 augusti 2009 16:13

Kommunminister Mats Odell säger dessutom att hennes kommentar – att hon lockats i en fälla av en medarbetare – var mycket olycklig.
– Vi har gemensamt kommit fram till att mot bakgrund av det som har hänt är det bästa för henne och för länsstyrelsen på Gotland att hon lämnar sitt uppdrag som landshövding, sade Odell på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

I en smyginspelad ljudupptagning från ett möte som sändes i Sveriges Radio förra veckan gjorde Marianne Samuelsson uttalanden om att generösare regler ska gälla för mäktiga företagare. På inspelningen diskuterades Payex-ägaren Max Hanssons privata strandnära byggen på Gotland. Samuelsson drog bland annat en parallell till Västra Götaland och sade att där skulle man inte bråka om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av en strand.

”Svårt beslut”
Enligt Mats Odell var beslutet svårt att fatta. Samuelsson har bedyrat att hon ställer sig bakom principen om att alla är lika inför lagen, men det som hänt har väckt frågetecken kring viktiga fundamentala principer och skapat oro både inom länsstyrelsen och i samhället, menar han.
– Vi var helt överens om att det inte var möjligt att återskapa det förtroende som krävs för ett fortsatt samarbete med länsstyrelsen.

Marianne Samuelsson – som får andra arbetsuppgifter inom regeringskansliet – säger att hon gärna ville stanna kvar men att arbetet på länsstyrelsen måste återgå till det normala.
– Det är naturligtvis trist att inte kunna fullfölja det uppdrag som jag har haft som landshövding. Jag vet att jag har mångas förtroende och att jag aktivt har arbetat för att Gotland ska utvecklas.

Backar från kommentar
I ett uttalande som tidigare under tisdagen skickades till TT sade sig Samuelsson ha blivit ”lockad i en fälla av en illojal medarbetare med en egen politisk agenda” – en kommentar hon senare backar ifrån.
– Det är en känsla som jag har haft, men vi har lagstadgad meddelarfrihet och den ska vi värna om, säger hon.

Kommentaren var mycket olycklig, anser Odell.
– I ett läge där man funderar på förutsättningarna att återskapa ett förtroendefullt arbete på en arbetsplats underlättade knappast det uttalandet, säger han till TT.

På länsstyrelsen på Gotland hoppas man nu på arbetsro.
– Det här har upptagit en stor del av vår tid och att man har kommit till ett beslut känns bra, säger Anders Granat, länsråd på länsstyrelsen Gotland som träder in som vikarierande landshövding.

Marianne Samuelsson tillträdde som Gotlands landshövding den 1 juli 2004.
Hon är född 1945 i Alingsås och har varit riksdagsledamot mellan åren 1988–1991 och 1994–2002.
Mellan 1992 och 1999 var hon språkrör för Miljöpartiet. I dag är hon bland annat ordförande för riksorganisationen Hela människan, en paraplyorganisation för kyrkornas sociala arbete, samt ordförande för Hushållningssällskapet och Gotlands fornvänner. (TT)
 
Källa: Länsstyrelsen Gotland.
Så jobbar vi med nyheter