Mäklare: Lättare att sälja med fiber

Fiber kan öka värdet på huset. Enligt mäklare är det lättare att sälja anslutna fastigheter. "Fiber har en stor betydelse för fastighetsvärdet", säger Kjell Pettersson, Bjurfors. Artikeln kommer från Bo Bra.

8 januari 2014 07:00

I socknarna som har fiber blivit en viktig faktor som påverkar försäljningen och priset, enligt Kjell Pettersson, Bjurfors. Enligt honom kan ett hus på landsbygden som är anslutet till fiber innebära ett betydligt högre värde jämfört med ett likvärdigt utan.

Dyrt efteråt

Det kan handla om ett ökat värde på 70 000 kronor till 80 000 kronor vid försäljning, säger han.

En anledning till det är att det kan bli en dyr affär om fastighetsägaren själv måste betala en fiberanslutning i efterhand.

– Att dra in kabel i senare när övriga socknen redan gjort det kan alla gånger handla om närmare 100 000 kronor, om man har otur och ledningen måste dras långt. Det händer att folk hoppar av när de hör att det inte finns fiber, säger Kjell Pettersson.

Fiberrikt

Beroende på var huset ligger så kan en fiberanslutning höja värdet på fastigheten, enligt Eric Randlert, Mäklarhuset Visby. Även han har upplevt att frågan om fiber kommer upp vid i stort sett varje husvisning.

–Att vara ansluten kan innebära en snabbare affär. Om valet står mellan två likadana hus, med samma läge och likadan standard, så är det troligt att köparen väljer det med fiberanslutning, säger Eric Randlert.

Svårvärderat

Att sätta en siffra på vad en fiberanslutning är värd vid en husförsäljning är däremot svårt, enligt honom.

– Men det blir lättare att sälja. Kabel är definitivt ett mervärde och en bra investering på sikt, säger Eric Randlert.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa