Nu kan volontärerna vinna kulturpris

Bungemuseets volontärer har blivit nominerade till Region Gotlands kulturpris. En av dessa volontärgrupper som arbetar i stort sett året runt är det så kallade Arbetslaget.

3 oktober 2019 10:05

Arbetslaget som består av tio volontärer träffas varje onsdag för att jobba på museet. På våren går den mesta tiden åt till att förbereda kolmilan och sojdet (tjärdalen). När hösten vankas arbetas det i stället bland annat med underhåll av tunar, det vill säga staket, och byggnader. Onsdagen när jag träffar gruppen arbetar de med att lägga ny torv på en av torvkojorna och med att göra i ordning tunar. Det finns över 1,2 kilometer tun på museet och det är viktigt att dessa hålls i bra skick. 

— Förr i tiden påverkade det värdet på tomten om tunen var i bra skick eller inte. Det tar mycket tid att renovera tuner och kräver mycket arbete, så det kan man förstå att det var viktigt, säger Anders Thorsell från Arbetslaget. 

Anders Thorsell och Hans Åkermark arbetar med en bandtun som farit lite illa under stormarna. Det diskuteras och funderas under tiden, mest om tunen men också om annat. 

— Det sociala är viktigt. Jag har ju tid över och kan jag använda tiden här är det alldeles ypperligt, säger Hans Åkermark. 

På en annan del av museet arbetar en grupp med att förlänga en pinntun. Solen strålar, en doft av en ligger i luften och arbetet går i lugn takt jämte ett samtal om både det ena och det andra. 

 — Det är trevlig samvaro med trevliga människor, säger Gustaf Edström. 

Att de har trevligt märks, det småpratas och skrattas hela tiden, men det arbetet de gör är också viktigt och betyder mycket för museet och det tas på allvar. Det förs diskussioner om kompetensutveckling och kurser. Gustaf Edström är även ordförande i Föreningen Kulturhistoriska Museet i Bunge, som i dagligt tal brukar kallas Bungemuseet.

 — Bungemuseet är väldigt viktigt och jag har varit här som barn. När jag hörde att man kunde jobba här så tog jag kontakt och fick komma på prov en onsdag. Sen fick jag komma en onsdag till och en onsdag till, säger Gustaf Edström 

Nu kommer Gustaf till Bungemuseet varje onsdag och arbetar tillsammans med de andra i Arbetslaget i flera timmar för att göra vad de kan för museet. Att renovera en torvkoja ingick också i dagens göromål. Hela förmiddagen gick åt till att hämta torv i skogen och att sedan lägga den på plats.

 — Det är lärorikt, jag kan egentligen ingenting, jag är inte snickare eller något sådant, men jag gör vad jag kan. Det är helt oväntat att få vara med och bygga en torvkoja i min ålder, säger Gustaf Edström.

 Att volontärerna på Bungemuseet i år är nominerade till Region Gotlands Kulturpris mottogs med ro, och med glädje. 

— Ja, vi konstaterade det vid fikat i morse, säger Gustaf Edström och ler.

Vilka som vinner kulturpriset avgörs 16 december. 

Så jobbar vi med nyheter
Louice Möllerström