"Ön missar köpstarka grupper"

Det talas ofta om att Gotland måste förlänga turistsäsongen, men redan mot slutet av augusti har de flesta näringsställen på landet stängt för säsongen.

3 september 2010 00:00

Pr-konsulten Lennart Thulin menar att ön på det viset missar köpstarka turistgrupper.

På Fåröfärjan träffar GA Lennart Thulin som arbetar som pr-konsult och har ett fritidshus på Fårö. Han arbetar till vardags med varumärken, försäljning och marknadsföring och tycker att det finns en del att jobba med när det gäller de här sakerna för Gotlands del.
- Det är lite frustrerande att se att man inte tar tillvara det starka varumärket Gotland ordentligt, säger Lennart Thulin.
- Turistsäsongen för Gotland borde vara mellan maj och september. Nu i slutet av augusti och i september söker sig utländska besökare och 55-plussare hit för att det är lite lugnare. De är köpstarka målgrupper.

Går mot strömmen
Några som faktiskt har förlängt säsongen är Kerstin och Håkan Jonzon som driver butiken Ebbes på Fårö. För några år sedan bestämde de sig att hålla butiken öppen från maj till september.
- Det var lite tufft i början, men nu har vi vant folk vid att vi har öppet så här års. Det blir bättre försäljning för september år för år, säger Håkan Jonzon.
- Man måste våga hålla öppet längre, menar Kerstin Jonzon.
Lennart Thulin har några stugor på sin mark på Fårö som han hyr ut under sommaren. Av sina gäster har han fått frågan om det finns någonstans att gå ut och äta gott på kvällen. Men så här års måste han säga att det gör det tyvärr inte.
- I Mellaneuropa har de flesta semester i augusti. Så vi får många turister därifrån så här års, och det borde vi anpassa oss till.
- Om jag gjorde pr för Gotland skulle jag ta mig en funderare på om inte företagen kunde samarbeta mer. Kanske kunde restaurangerna här uppe komma överens under lågsäsong - ni kör måndagar, vi tar tisdagar och så vidare.

Hösttidtabell
Han har reagerat på att Destination Gotland inför hösttidtabell redan den 17 augusti och därmed minskar sina avgångar från sex turer om dagen till två.
- Turlistan bör inte följa skolloven. Det är ju många turister som reser utan skolbarn, säger han.
På Destination Gotland har man för tillfället inga planer på att förlänga sommartidtabellen. Men diskussioner pågår ständigt om hur man ska arbeta för att attrahera resenärer till Gotland under hela året, säger marknadschefen Per-Erling Evensen.
- Samtidigt har vi ju utifrån våra ekonomiska ramar ett antal turer som vi fördelar under året. Och skolorna och vädret har ju sin tidtabell. När efterfrågan är som störst försöker vi ha störst utbud, säger han.
På norra Fårö träffar GA två cykelturister i det öppna landskapet. Kalle Jacobsson har varit på Gotland förut, men det är första gången utanför Visby, medan Monika Karlsson är på Gotland för första gången.
- Det är lite dubbelt. Man gillar ju lugnet, men det är förstås lite tråkigt att det är stängt nästan överallt, säger Monika Karlsson.
- Jag gillar det här med att det inte är så mycket folk. Jag är nog glad om de inte förlänger säsongen, säger Kalle Jacobsson.

Så jobbar vi med nyheter
Jakob Simonson