Storsatsar på Kristina från Duvemåla

Starka sånginsatser till välkända och välklingande toner fyllde Endre kyrka i lördags när Campanakören repeterade inför årets storsatsning, uppsättningen av Kristina från Duvemåla.

7 april 2008 04:00
 Hemma, Duvemåla, Guldet blir till Sand och Du måste finnas hör till sångnumren som valts ut och som framförs av kören i arrangemang av körledaren Janne Ahlström.
Det är 30-talet körmedlemmar från Endre, Follingbo, Barlingbo, Hejdeby, och Visby som medverkar i uppsättningen som kommer att spelas i Endre kyrka under de två närmast kommande helgerna. Kören framförde föreställningen redan 2004 men nu spelas den i ny tappning. Tonvikt har lagts på berättandet och till det kommer ett urval av några av de bästa "örhängena" ur Kristina från Duvemåla. Evert Jansson är regissör och texterna har bearbetats av Katarina Svensson för att passa gruppen. I föreställningen framträder hon även som Kristina.
-  Det här är en stor grej som känns jättebra och spännande. Det har varit jätteroligt när vi arbetat fram det här, säger hon.

Evert Jansson spelar Karl-Oskar och han är även föreställningens inlevelsefulla berättare av Vilhelm Mobergs texter.
Kristina från Duvemåla är Benny Andersson (musik) och Björn Ulvaeus (text) tolkning av Vilhelm Mobergs berättelser om utvandrarna. Berättelsen om Kristina, Karl-Oskar och andra bybor som utvandrade från sina hem i Ljuder i Småland till Nordamerika.
Bland övriga karaktärer som medverkar i föreställningen är Anna-Lena Svensson i rollen av Ulrica, Evert Jansson som Karl-Oskar, Greta Hoffman är Fina-Kajsa och Yvonne Brining i rollen som Inga-Lena. Solister är Katarina Persson, Ulf Larsson, Ingvor Albers Lindblad, Katarina Svensson, Anna-Lena Svensson och Evert jansson.

"Utvandrarna visste föga om det nya landet och dom kunde inte veta att en miljon skulle följa efter" hör till stroferna som berättaren Evert Jansson tar sig an i den inlevelsefulla tolkningen av texterna
Premiär blir det den 18 april.


Magdalena Olsson
Så jobbar vi med nyheter
gotlandsallehanda.se