Visbybor rasar mot nattens liv

Det är ett Herrans oväsen på nätterna.
Det tycker många av de boende i Visby innerstad.
- Det är svårt att mäta bullret från krogarna. Det allmänna sorlet på gator och torg påverkar resultatet, säger miljöstrateg Claudia Castillo.

18 juli 2008 04:00
Från den 8 juli och fram till i går förmiddag hade 14 klagomål på buller från krogar i innerstan kommit in till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor.
Tio av dessa anmälningar gäller störningar den här veckan.
- Under sommaren gör vi mätningar ett par nätter i veckan, berättar Claudia Castillo. Resultatet hittills är ungefär som det brukar. Att man som boende störs behöver inte betyda att verksamhetsutövarna överskrider gränsvärdena.

Lägre nivå vid bostäder
Ljudnivån får vara högst 65 decibel mellan klockan 12 och 24, andra halvan av dygnet är riktvärdet 50 decibel.
- Det värdet gäller precis utanför krogen, diskoteket eller vad det nu är för ställe där man har musik. Vid bostäder ska det vara betydligt lägre och är man inomhus och har fönstret stängt ska det vara under 30 decibel inomhus, förklarar Claudia Castillo.
Men det är svårt att mäta hur mycket det låter utanför en krog till exempel. Det finns så många andra ljud utomhus på sommarnätterna. Prat och skratt, skrik och skrål som påverkar mätresultatet.
- Det är nästan omöjligt när folk skriker och gapar. Värdet från en mätning kan vara lite högt, men det är svårt att avgöra om det är musiken inifrån eller det allmänna sorlet utomhus som gör att det blir en hög nivå.
- Men jag tror ändå det fyller en funktion att göra dessa mätningar, inte minst i förebyggande syfte genom att vi syns på stan, menar Claudia Castillo.
Miljö- och hälsoskyddskontoret kan bara göra något om det är verksamhetsutövarna som står för en för hög ljudnivå, höga ljudnivåer på gator och torg kan de inte påverka.

Kan få betala vite
En krögare som trots påstötningar har för hög ljudnivå på musiken kan få ett vitesföreläggande.
Det innebär att om det inte blir en förändring så kan krögaren få betala en slags böter.
- Förra året var det ingen som fick något vitesföreläggande, säger Claudia Castillo. För två år sedan fick Underbar vid Stora torget det två gånger.
Underbar finns inte längre, stället heter nu Innegården. Dess uteservering och Kallbadhuset är de två ställen som hittills i år fått flest klagomål på hög musik och störande ljud.
Följande anmälningar om bullerstörningar har miljö- och hälsoskyddskontoret fått ta emot mellan den 8 och 17 juli.

Plats: Antal klagomål
Innegårdens uteservering 4
Kallbadhuset 4
Trädgården 2
Vinäger 1
Burmeister 1
Hamnplan 1
Roxy 1
Lickershamnskrogen 1
Byggbuller, innerstan 1
Så jobbar vi med nyheter
Ewa Israelson