Socialnämnden har i dagsläget ett prognostiserat underskott på 31 miljoner kronor för i år. Det svåra ekonomiska läget ställer stora krav på hela organisationen och inte minst socialnämndens ordförande, Maria Björkman (S), som öppenhjärtigt beskriver sin pressade situation på sin blogg – i ett inlägg som hyllas på sociala medier och av Gotlands tidningars ledarskribenter Erik Fransson och Eva Bofride.
– Jag använder bloggen för att vara tillgänglig och informera om hur det är att vara fritidspolitiker och vad en sådan gör. Just nu befinner jag mig i en "nära väggen-situation" och vill vara ärlig med det. Och jag måste säga att jag är en smula förskräckt över hur många som har hört av sig efter att ha läst blogginlägget. Det är både politiker och privatpersoner som vittnar om att de befinner sig i ungefär samma situation, men ingen av dem har vågat berätta om det för sina chefer – det är ju fruktansvärt, berättar hon.
Maria Björkman kombinerar uppdraget som socialnämndens ordförande med en halvtidstjänst som chef för studieförbundet ABF. På pappret går förtroendeuppdraget och halvtidstjänsten ihop till en sysselsättningsgrad på 100 procent, men i verkligheten kräver båda ett engagemang på 75 procent – vilket är ohållbart i längden.
– Det går inte att vara ambitiös politiker, engagerad chef och stöttande förälder samtidigt med det system vi har i dag. Flera i min omgivning har rått mig att ta tjänstledig från jobbet på heltid och bara fokusera på förtroendeuppdraget, men det är inget min ekonomiska situation tillåter. Vi är många fritidspolitiker som mår dåligt och vi måste få en förändring på det här, säger hon.
Maria Björkman betonar att det inte är några personer som ska känna sig skyldiga över den situation hon har hamnat i, utan att problemet har uppstått på grund av ett systemfel. Men fler och fler blir långtidssjukskrivna för utmattningssyndrom och annan psykisk ohälsa i dag. Och för att det aktuella problemet inte ska falla i glömska kommer Maria Björkman jobba aktivt för att fler ska uppmärksamma den rådande situationen.
– Vi borde se över om det är möjligt att kombinera politiken med familj och andra jobb. Jag kommer lyfta frågan i mitt parti, men det här är något alla partier och till viss del även Region Gotland borde gå samman och tala om. Jag välkomnar en diskussion och jag hoppas att vi kan tänka över stommen för politiken inför nästa mandatperiod, säger hon.