Regeringen beslutade i mars att den digitala kompetensen i skolan ska förstärkas och att elevernas kunskaper ska bli mer jämlika i landet. Skolverket har dessutom presenterat ett förslag till nationell strategi för skolans digitalisering, från förskola till vuxenutbildning.
Barnläkare Åse Victorin är mycket kritisk till samhällets teknikstress och att barn ska använda digitala hjälpmedel redan i förskolan. Hon anser att för mycket skärmtid påverkar både förmågan att känna empati och resultaten i skolan.
LÄS ÄVEN: Barnläkaren: "De flesta föräldrar gör fel"
Anders Jolby är utbildningsdirektör på Gotland. Han tror inte att digitaliseringen i skolan är skadlig.
– Vi stödjer oss på de nationella styrdokument som regeringen och Skolverket har beslutat och jag förlitar mig på att de grundar sig på relevant forskning. Jag har inte kompetens att bedöma forskningen, säger Anders Jolby.
Han hänvisar till regeringens beslut och beskriver delar av läroplanens innehåll.
– Alla elever ska förstå hur de ska nyttja digitala hjälpmedel och nu har man även lagt in programmering i grundskolan. Eleverna får också lära sig källkritik för att kunna värdera det som finns på nätet, och de ska få en förståelse för hur digitaliseringen påverkar människan och samhället. Eleverna ska kunna resonera kring för- och nackdelar med digitaliseringen, att den är här för att stanna är jag övertygad om.
Anders Jolby tycker att digitala hjälpmedel är bra om de används på rätt sätt. Bland annat är de viktiga hjälpmedel i undervisningen av nyanlända elever och elever med vissa funktionsnedsättningar.
Lärare, elever och föräldrar på Gotland har tidigare vittnat om problem i vissa skolor med störda lektioner på grund av att elever använder mobiler och plattor till att chatta och nöjessurfa.
– Min bedömning är att det är bättre nu. Vi lär oss efter hand och det pågår ständigt en kompetensutveckling bland både lärare och skolledning. Digital teknik kan inte användas till allt och det är en utmaning för våra pedagoger hur de ska använda den på bästa sätt.
Åse Victorin är mycket kritisk till förslaget att digitala medier ska vara obligatoriskt i förskolan, eftersom hon anser att det är direkt skadligt för små barn.
Anders Jolby håller inte med.
– Vi använder det redan i den kommunala förskolan och utbildar pedagogerna i hur det ska användas. Vi tycker att det fungerar bra, säger han.
Victorin hävdar också att för mycket skärmtid är en direkt anledning till att den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga.
– Gotland har en relativt hög psykisk ohälsa jämfört med andra delar av landet bland både barn och vuxna, men jag kan inte koppla det till ökad skärmtid, säger Anders Jolby.
Uppmaningen att införa en skärmpolicy för alla skolor, där elever måste lämna ifrån sig mobiler och plattor när de kommer till skolan och får tillbaka dem först när de slutar för dagen, är inget han tror på.
– Vi har ingen generell policy om detta och vi har inte rätt att ha det heller. Det är upp till rektor att besluta om ordningsregler på den enskilda skolan och hur man använder hjälpmedel och utrustning under lektionerna.