Funktionsnedsatta lämnar när nazisterna kommer

Föreningen JAG, som arbetar för personer med funktionsnedsättningar, placerades bredvid NMR under Almedalsveckan. Nu väljer de att lämna veckan tidigare än planerat.

4 juli 2017 13:01

Trots starka reaktioner och flera överklaganden ändrades inte beslutet att upplåta mark till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, under Almedalsveckan. På fredag anländer de till Visby hamn, vilket har fått föreningen JAG att fatta ett tungt beslut.

– Vi har planerat en kortare Almedalsvistelse i år, så vi avslutar redan på torsdagskvällen. Andra år har vi stannat hela veckan, men vi tänker inte ha vårat tält bredvid dem, säger föreningens verksamhetsledare, Cecilia Blanck.

Föreningen JAG är en ideell riksförening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan.

– Våra medlemmar känner sig inte trygga vid att stå bredvid NMR, det gör oss otrygga och oroliga för att vi ska hamna mitt i något som är hotfullt. Sedan är vi väldigt kritiska till att Region Gotland släppt in dem, säger Cecilia Blanck.

När föreningen JAG fick vetskap om att de hade placerats bredvid NMR försökte de byta plats, men utan framgång.

– Vi bad Region Gotland om att flytta på oss, men de hade inget annat att erbjuda. Om vi hade fått en annan plats hade vi stannat hela veckan. Nu går vi miste om viktiga dagar, säger Cecilia Blanck.

På torsdagskvällen packar de alltså ihop tältet och åker hem. Men föreningen kommer inte att lämna Almedalsveckan obemärkt.

– Vi kommer att avsluta med en manifestation klockan 18 på torsdagen.

Föreningen kommer att ersätta sitt tält med en utställning om Nazitysklands program för utrotning av personer med funktionsnedsättningar.

– Vi är här för att prata om människovärde och det blir väldigt tydligt när NMR hamnar bredvid oss, som anser att vissa är mindre värda än andra. Det sätter fingret på vår kärnfråga, säger Cecilia Blanck och fortsätter:

– Det är tråkigt, vi hade gärna varit med hela veckan. Så det är en stor besvikelse.

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström