Under ytan hittar Anders friheten

Frihetskänslan har gripit Anders Nyberg. Han fångar känslan av nästan lodräta väggar som störtar ner i djupet och hans bilder har prisats världen över.

Vrakdykning. Vraket efter D/S Hornstein ligger norr om Fårö och undersöks på bilden av Henrik Malm.

Vrakdykning. Vraket efter D/S Hornstein ligger norr om Fårö och undersöks på bilden av Henrik Malm.

Foto: Anders Nyberg

Bildextra2018-01-10 05:00

Tuber och återandningsapparat på ryggen väger nästan 50 kilo när Anders Nyberg med ett plask försvinner ner i det kalla vattnet. En liten dator styr blandningen av andningsluft, för att han ska kunna tillbringa timmar på djupet renas och återanvänds utandningsluften.

– Det blir djupt med en gång och man glider runt i tomma intet. För mig är det en form av meditation. Jag kan inte tänka på jobb eller något annat, säger Anders Nyberg.

Under torrdräkten har han underställ och gott om kläder, men kylan på 30 meters djup gör att han helst bara stannar omkring en timme på bottnarna utanför Fårökusten.

Det har gått drygt 20 år sedan en kompis första gången tog med Anders Nyberg på ett ”prova på-dyk” där nya kryssningskajen byggs. Han var fast direkt.

– Det var någonting nytt, en helt ny och förvånansvärt trevlig värld, säger Anders Nyberg och berättar om plattfiskar och stora granitblock på de leriga bottnarna utanför Visby hamn.

Sedan dess har han och hustrun Annika rest jorden runt flera gånger. Dykningen har fört dem till platser som de aldrig någonsin hade kommit till annars och Anders berättar om uppståndelsen som hans röda skägg och Annikas blonda hår orsakat på Västtimor.

Men även om han föredrar dykning med lättare utrustning i varma hav, tillbringades åtskilliga av de omkring 150 timmarna under ytan förra året kring Gotland.

– Man ska inte förringa att dyka i Östersjön, det är fantastiskt roligt, säger han och berättar om häftiga raukformationer på bottnarna utanför Hallshuk.

Med Östersjön som skeppskyrkogård finns förutsättningar för vrak att bevaras under lång tid. Det drygt 100 meter långa tyska fartyget D/S Hornstein som 1905 förliste mellan Fårö och Gotska Sandön har flera gånger lockat Anders ner till 50 meters djup.

– Man dyker i ett museum och man ska ha stor respekt för vrak. Ska man in i vraket är det en farlig miljö, där man kan fastna, säger han och berättar om tyska fartyget Rumina utanför Slite, där kristallglas, kikare och servisen Gröna Anna i skåpen ännu för några år sedan fanns kvar.

Under ytan kan Anders Nyberg också kombinera sina två stora intressen, dykning och fotografering. I sin allra första fototävling kom han tvåa och sålde bilden av Annika tillsammans med en stor fisk som omslag till en av världens största dykmagasin. I dag är han en flitig tävlingsfotograf och vinner nya priser varje år.

Dykresor, undervattenskameror, blixtar och lampor kostar stora pengar. Anders säljer bilder, men tävlingar är inget som han blir rik på.

– Ofta är det resor till olika dykresorter i priser. Jag var två veckor i Indonesien i höstas och ska kanske till Kuba under våren, säger han.

För knappt en månad sedan föddes dottern Märtha.

– En tjej, en dykare! säger Anders Nyberg och skrattar.

Säkerheten kring varje dykning kommer fortsatt att vara rigorös och även om han och Annika har blivit föräldrar kommer de att fortsätta dyka och resa.

– Nu skickade jag ett sms till Annika att jag kommit upp, säger Anders medan vattnet rinner av hans dräkt och utrustning i den kalla vinden.

Han drömmer om dykresor till Christmas Island och Santa Helena.

– Men det är fantastisk snorkling på Gotland också. Utanför Slite finns unika bottenmiljöer och Länsstyrelsen tittar på att göra snorkelleder där, säger Anders Nyberg.

För den som vill prova räcker det sommartid med ett par fenor, cyklop och en snorkel. Men Anders höjer ett varningens finger:

– Var inte ensam och håll koll, om det är frånlandsvind och man inte är van kan det bli jobbigt att ta sig upp.

Fakta:

Namn: Anders Nyberg.

Ålder: 43 år.

Familj: Frun Annika Gustafsson Nyberg och dottern Märtha, en månad på söndag.

Bor: Hus på Högklint.

Yrke: Miljöingenjör på Region Gotland.

Gör på fritiden: Dyker. Fotograferar. Och reser. Det är det och familjen livet handlar om.

Dröm: Har gott om, det är viktigt att ha drömmar. Vill vara ensam i vattnet med ett gäng knölvalar. Potentiellt sett skulle jag kunna säga att jag är färdig sedan efter att ha hört valsången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om