När NMR (Nordiska motståndsrörelsen) nyligen höll presskonferens efter att ansökan om att delta vid årets Almedalsvecka lämnats in passade rörelsen på att summera fjolårets aktiviteter. Trots att nästan två tredjedelar av alla artiklar om bokmässan i Göteborg i slutet av september nämnde NMR, rasister eller nazister tycker NMR själva att Almedalsveckan var den största framgången 2017.
Det visar även den undersökning opinionsinstitutet Novus gjorde direkt efter bokmässan, då mässan och politikerveckan jämfördes. Med en minimal insats, och trots att det hände betydligt mindre kring NMR i Almedalen än under bokmässan, blev genomslaget massivt.
Näringsliv, skola, vård och omsorg var de stora ämnen förra sommaren. Medierapporteringen från Almedalen gav en annan bild. Novus undersökning visar att av 9 000 artiklar om Almedalsveckan nämns NMR i 2 000. Massmediernas bevakning var omfattande kring en relativt begränsad fråga, konstaterar Novus, som frågar sig om det ska vara så lätt att ”kidnappa medias uppmärksamhet”.
Novus vd Torbjörn Sjöström blev själv mycket förvånad över resultatet.
– Jag jobbade själv i Almedalen under politikerveckan och märkte ingenting av NMR:s närvaro, säger han.
Drygt 600 svarade på Novus fråga om vilka nyheter eller händelser från Almedalen som gjorde störst intryck på dem. 39 procent uppgav NMR:s närvaro. Det kan jämföras med det mest uppmärksammade partiledartalet, Jimmie Åkessons (SD), som nådde sex procent.
Novus rubricerar NMR:s närvaro som ett olycksaligt exempel på hur man med en liten investering kan få ett gigantiskt mediegenomslag. Torbjörn Sjöström tycker särskilt synd om Region Gotland, som först tänkte acceptera NMR:s ansökan men sedan vädjade till polisen om att den skulle stoppas.
– Hur de än gjorde bidrog de till att skapa rubriker och ge gratis uppmärksamhet till NMR, säger han.
NMR har på nytt ansökt om polistillstånd enligt ordningslagen för att hålla sammankomster i Almedalen, väl medvetna om vilken publicitet en sådan ansökan skapar. Region Gotlands planer på att inte upplåta mark har mötts med påståenden om att ”släppa lös tusen fulla skinheads”, vilket på nytt skapat rubriker.
Under Almedalsveckan har även tidigare gjorts försök att stjäla mediernas uppmärksamhet. Mest känt är när Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ 2010 eldade upp 100 000 kronor för att sätta fokus på löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Svenskarnas Parti väckte stor uppmärksamhet när de lyckade boka Almedalens scen kvällen innan Almedalsveckan drog igång 2014.
Torbjörn Sjöström tror att NMR och liknande grupper kommer att söka sig till Almedalsveckan även kommande år.
– De väljer arrangemang där de vet att de får stor uppmärksamhet, där de kan ses som antietablissemanget bland makten. Och senaste Almedalsveckan visade hur lättretade medierna är.
Torbjörn Sjöström tycker att medierna behöver bredda perspektivet och ge en mer nyanserad bild.
– Är det ett världskrig måste man förstås skriva. Men det här är ingen världshändelse. Svenskarnas Parti på Almedalens scen var 20 vilsna själar. NMR:s tält höll jag på att missa när jag gick förbi, det hände ju ingenting där, säger han och fortsätter:
– Den synliga rasismen i Sverige har ökat, men antalet rasister är oförändrat.