Familjeföretag som förgyller Gotland

Sedan 1975, i nära 45 år, har Lennart Appelqvist arbetat med guld och klockor. Tillsammans med sin mor, Gunnel Appelqvist, startade han bolaget Hemse guld och present. När Gunnel pensionerades satsade Lennart på att flytta till nya lokaler och år 2000 öppnade Wisby ur och guld på Adelsgatan 32 i Visby.

13 februari 2018 08:32

Wisby ur och guld är idag ett familjeföretag där man värnar om en levande innerstad och om det unika världsarv som Visby innebär. Det har, bland annat, resulterat i flera Gotlandssmycken och världsarvsringen.
- Många kallar oss för juvelsalongen på Adelsgatan  säger Lennart och fortsätter:
- Det är väldigt unikt att arbeta med ur och smycken. Det handlar om kundernas stora dagar i livet så som dop, konfirmation, student, födelsedagar, bröllop och framför allt kärleksgåvor, säger Lennart.

 

 

 

 ­­- För oss är kvalitet viktigt, våra varor ska hålla över decennier, säger Lennart Appelqvist. Serviceverkstaden är fullt utrustad både gällande armbandsur och smycken, ringar och diamanter. Det många inte vet är att det går att göra om sitt guld till andra smycken. ­- Varför inte göra sin drömring av mormors gamla guld? föreslår Sanna Lennartsdotter Dackmo, nybliven vd, och den tredje generationen i familjeföretaget. Förutom att Sanna förra året tog över ledningen i företaget sker även en satsning på Sannas egen design by Lennartsdotter. Det har inneburit att man investerat i nya moderna maskiner.

Sanna har bland annat tagit fram ’’Öjn’’ ett smycke med Gotlands konturer som en hyllning till Gotland och allas vår älskade ö. Smycket finns som armband, halsband och örhängen i både silver, guld och med diamanter. Lennart fick också 2007 en personlig förfrågan om att ta fram världsarvsringen då Visby utsetts till världsarvsstad. Under 2018 kommer fler kollektioner i kärlekens tecken att lanseras. Bland annat en smyckesserie som värnar om den kärlek som finns på Gotland, en kollektion med förlovnings- och vigselringar som kommer att heta Kärlek by Lennartsdotter. - Visst är det något magiskt över kärleken man finner på och för Gotland? säger Sanna med ett leende.

 

 

Historien bakom den nya kollektion har sin början när Sanna var liten. Då fick hon ofta åka till Visby och promenera på Strandpromenaden med sin mamma Pia, som även hon är aktiv i familjeföretaget. Minnet när Pia förklarade att det betyder evig lycka att gå igenom Kärleksporten är för alltid inristat i Sannas minne. -Jag har sedan dess sett Kärleksporten som något magiskt! Bara tänk om du skulle bli kysst stående i porten, det måste ju bara betyda evig kärlek, säger Sanna och ler. Hon berättar att hon precis färdigställt ett nytt smycke som heter ''Kärleksporten'' och som kommer att finnas i butik inom de närmaste dagarna. Smycket kommer som halsband och armband i sterling silver, 18 karat guld, vitguld med eller utan diamanter. - En perfekt kärleksgåva, säger Sanna. Kärlek löper inte bara som en röd tråd i Sannas design, det är även det som gjort att hon för tio år sedan valde att byta namn. Namnet Lennartsdotter tog hon som en hyllning av sin kärlek till sin pappa Lennart.

 

 

Företagets slogan är ”Den lilla guldbutiken med det stora urvalet” eftersom man på en yta mindre än 50 kvadratmeter hittar juveler, inte bara från Sveriges och världens designelit, utan även vardagssmycken med betydelse, klockor från ledande hantverkare och varumärken som Efva Attling, Georg Jensen, Sjöö Sandström, Strömdals juveler, Engelbert, Tag Heuer, Daniel Wellington, Mockberg och mycket mer.  Samarbetspartners som Lennart och Sanna beskriver som ”de bästa i branschen”.

 

Med andra ord så är det mycket på gång i den lilla guldbutiken på Adelsgatan 32. - 2017 handlade om att rensa. Det är viktigt att inte samla på hög, säger Sanna med ett skratt. Nu har all inredning bytts ut, nya varumärken tagits in och det är full fart på satsningen med den egna designen. - Ett nytt rum i butiken har vi också, ett ’’hemligt kärleksrum’’ som vi kallar för förlovningsrummet. Rummet är till för förälskade par som kan sitta i lugn och ro och välja ut de ringar som ska smycka deras händer under bröllopet och den stora kärleksdagen. Rummet har vi byggt för att vi håller hårt på sekretess och vår tystnadsplikt, det kan vara lite hemligt med förlovning och bröllop, förklarar Sanna och går iväg för ett möte med ett par som ska förlova sig.

På den röda, antika mattan i butiken ligger familjens vakthund Rolex och sover. Lennart står redo vid disken för att möta kunderna, Pia fixar med beställningar och efter en stund hör man Sanna sitta och prata med kunderna i förlovningsrummet. Precis så som det ska vara när det är full fart på ett riktigt familjeföretag.

 

TIDSLINJE
1975 Startar Lennart Appelqvist företaget Hemse guld och present AB med Gunnel Appelqvist.
2000 21 mars Öppnar Lennart butiken Wisby ur och guld, med sin fru Pia på Adelsgatan 32 i Visby.
2009 Ombeds att designa Världsarvsringen för Visby världsarv formgiven av Lennart.
2014 Öppnas WUGO.se - Wisby ur och guld online av dottern Sanna Lennartsdotter.
2015 Tilldelas Årets Marknadsförare av Gotlands media och Visby centrum. 
2016 Släpps egen design by Lennartsdotter.
2017 Tilldelas Årets marknadsförare av Gotlands media och Visby centrum.  Utbyggnad med förlovningsrum.
2018 Ny kollektion by Lennartsdotter. Ny satsning, maskiner och egen design.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa