Liten sjöhäst gav stor framgång

Det tog fem år innan Patrik Jonson lyckades ta den perfekta bilden på den lilla sjöhästen. Belöningen: en prestigefylld bronsmedalj.

17 mars 2020 11:03

Redan för 25 år sedan publicerade GA undervattensbilder tagna av Patrik Jonson. Han är uppvuxen i Östergarn och blev tidigt intresserad av livet under vatten. Patrik höll på med uppfödning av akvariefiskar när han 1989 var på Maldiverna för att importera clownfiskar. Han upptäckte fiskarnas fantastiska miljö, och att de trivdes bättre där än instängda i akvarium.

Patrik Jonson tog dykcertifikat och började fotografera. Han bor numera på Resarö och jobbar som byggkonsult, men fotointresset upptar en stor del av tiden.

– Jag brukar göra 5-6 resor varje år. Nu ska jag till Bali i oktober och även till Filippinerna. Nästa år blir det Maldiverna.

 

Bilden på den lilla sjöhästen, bara två centimeter hög, har han försökt att ta i fem år.

– De är svåra att hitta. Korallen de lever i är två meter hög, säger Patrik och berättar om tekniken att fotografera med makroobjektiv.

– Jag jobbar med fast skärpa och måste gunga med kroppen för att hitta rätt. Skärpedjupet är bara en halv centimeter.

Det var först vid fjärde resan till Filippinerna som han julen 2018 lyckades ta bilden som nu vunnit pris. Den skickades in till World Shootout – Underwater photo grand prix, och belönades nyligen med brons i klassen för bilder tagna med makroobjektiv.

Priset innebär en skjuts i fotokarriären. Patriks konto på Instagram har redan över 40 000 följare, och företag sponsrar hans resor. Han engageras allt oftare som utställare. Nu i mars visas hans bilder i Torrevieja, Spanien.

Så jobbar vi med nyheter