10 x 10 = konst på Bungenäs

Med tio konstnärer på plats under tio dagar öppnar Bungenäs upp för den första konkreta satsningen.I en utställning på fredag i veckan visas verk som skapats under denna första konstnärsvistelse.

3 augusti 2010 04:00
10x10 Bungenäs konstnärsvistelse kallas projektet som är tänkt att bli årligen återkommande. Bakom satsningen står en kvartett som arbetar med olika aspekter av konst.
- Vi vill profilera kulturen på Bungenäs och börjar med detta konstprojekt, förklarar Marika Åkerblom, konstnär och scenograf.
Tillsammans med Jo Widoff, curator vid Moderna museet i Stockholm, Sahara Widoff, designer och scenograf och fotografen Kristian Bentsson svarar hon för urvalet av konstnärer som bjudits in till denna första "artist in residence" på Bungenäs.
- Tanken är att bjuda in konstnärer till en tio dagar lång vistelse med boende på Bungenäs. Här ges tid och möjlighet att arbeta fritt med både egna konstnärliga projekt och ge möjlighet att skapa gemensamma rum för samarbeten.
Jo Widoff berättar om tankarna att använda Bungenäs för kreativt skapande. Ett första steg är att knyta verksamma konstnärer till ett projekt basera på platsen.
- Bungenäs historia, med spår av kalkstensbrytning, industri och militär verksamhet, skapar en mycket speciell stämning. Vi vill ta tillvara kulturen och naturen i en konstnärlig process.

Marika Åkerblom konstaterar att projektet tar avstamp i kärleken till Bungenäs.
- Här finns en historia som vävs samman över tid och som vi får möjlighet att vara delaktiga i och utveckla vidare.
Vid projektperiodens slut presenterar konstnärerna de verk som skapats i en öppen utställning. Vernissagen på fredag sätter samtidigt punkt för årets experimentella projektet.

Förutom arkitekten Daniel Heilborns utställning av byggplaner och ritningar i ett nybyggt litet hus finns inga permanenta ateljéer eller utställningsrum på Bungenäs.
- Området blir under tio dagar bli en arbetsplats för tio konstnärer att uttrycka sig fritt med riktning mot visuella konstverk, förklarar hon.
Bungenäs är numera alltid öppet för besökare till fots eller på cykel. Under projekttiden som fortsätter i veckan finns dessutom möjlighet till gränsöverskridande möten och kreativa samtal.
Ragnar Persson
Pia Simensen
Laercio Redondo
Birger Limpinski
Anders Widoff
Cecilia Ömalm Krajcikova
Ulf Rollof
Azat Sargsyan
Iris Muller-Westerman
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa