Ulf och Sofia lever biodröm på Fårö

Till sommaren får Fårö en egen biograf igen. Sofia "Fia" Mattsson och Ulf Slotte håller på som bäst och renoverar Sudersandsbiografen, som invigdes 1954.

Nu som då sitter GA i väggarna...

26 april 2011 04:00

Sofia "Fia" Mattsson och Ulf Slotte från Hägersten, har spenderat många somrar på Gotland. Det var faktiskt här de träffades för 3,5 år sedan och här förverkligar de till sommaren drömmen om en alldeles egen biograf.

- Drömmen om egen biograf har alltid legat där och guppat, säger Ulf Slotte, som arbetar med biografteknik.

Sudersandsbiografen byggdes 1953 av Arthur Norman. Idén lär ha fötts då ladan gapade tom, efter att hans sista ko dött.

- Det sägs att han ringde till sin syster i Stockholm och bad henne gå och se hur en biograf såg ut - han hade aldrig varit på bio. Hon sa att det var mycket röd sammet och bänkrader med rundade ryggar - och det har han fått till, säger Ulf Slotte och smeker över bänkradernas tjusiga rundning.


Invigning 1954
1954 invigdes biografen och Arthur Norman drev den till mitten av 70-talet. Bergmanfotografen Arne Carlsson tog då över och senare Gunnar Siltberg. De senaste åren har biografen dock inte använts mer än i samband med Bergmanveckan.

Tills nu.

- Det började på en fest i Östergarn. En kille från Film på Gotland tipsade om att det fanns en nedlagd bio på Fårö. Vi satte oss bakom ratten nästa dag och åkte hit och knackade på, berättar Ulf Slotte.

Den gången blev det inget av biografplanerna, men när fastigheten bytte ägare öppnades en möjlighet.

Det var i slutet av förra året och sedan dess har paret spenderat åtskilliga helger åt att planera och renovera. Många originaldetaljer bevaras, men biosalongen ska få bättre belysning, ny ljudanläggning, den gamla 35-millimetersprojektorn kompletteras med en digitalprojektor och framför den gamla filmduken har en ny filmduk spänts upp.

- Vi har en idé om att känslan från 1953 ska finnas kvar, men filmupplevelsen ska vara mer 2011, säger Ulf Slotte.


GA i väggarna
I väggen, i foajén, hittade paret en välbevarad Gotlands Allehanda från 1953, som Arthur Norman tätat väggarna med. I det närmare 60 år gamla exemplaret av "Gotlands främsta annonsorgan" står bland annat att läsa om installationen av Gotlandskabeln, Titos relation till Moskva och om ett drama på Långholmsfängelset. När foajén nu totalrenoveras med nya tapeter och nybyggd disk i gammal stil, används samma tätningsmaterial som då - Gotlands Allehanda, fast anno 2011 denna gång.

Att det är nya tider kommer att märkas även i verksamheten. Förutom filmvisningar fem kvällar i veckan blir det barnmatinéer, konst- och fotoutställningar, spelningar i litet format och servering i det gamla garaget. Ambitionen är att ge besökaren en större upplevelse än bara filmvisning och förhoppningen är att verksamheten ska kunna fortsätta i mindre skala även efter sommaren.

- Vi gör det här helt med pengar ur egen ficka och är glada om det går runt, säger Ulf Slotte.

- Vi vill bara vara på Fårö och hålla på med bio, säger Fia Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter
Vilda Engström