Vän med vinden

Efter mindre än två minuter står jag på brädan. Precis som vindsurfinginstruktören lovat. Det är en fantastisk känsla som varar i ungefär fem sekunder. Sedan tar jag ett ofrivilligt dopp i havet.

12 augusti 2011 00:00

Våtdräkten blir kall när jag plumsar i vattnet baklänges. Men snart värmer den min frusna kropp trots det gråmulna, fuktiga sommarvädret.

- Det är bara att hoppa upp igen det! Och tänk på att sträcka på dig, säger vindsurfinginstruktören Ulf Stillman och låter precis så som jag minns honom från tiden då han var min idrottslärare på gymnasiet. Bestämd, hurtig och med glimten i ögat.

Jag kämpar med seglet och av någon anledning vill min kropp att jag ska ha hållning likt en räka. Ulf Stillman ler när jag trippar runt på brädan för att inte tappa balansen och trilla i igen.

- Jag hade ju aldrig dans med er under skoltiden, men du ser ut att ha klarat av den biten rätt bra ändå, säger han och skrattar.

Ulf Stillman och Rasmus Evensen driver tillsammans Windsurf Gotland. Hos dem kan du till exempel gå en snabb prova-på kurs i två timmar eller så kan du testa två hela dagar och verkligen få spinn på det.

Ulf Stillman hoppar enkelt upp på brädan och fiskar upp seglet ur vattnet, han ska visa hur en gipp går till. Han får snabbt upp lite fart och svisch svisch så har han snurrat seglet och hamnat på andra sidan. Det ser ut att vara hur enkelt som helst. Det visar sig vara en ren lögn.

Walk of shame
Jag trippar, jag svänger, jag dansar omkring på brädan. Men lyckas ändå bara ta mig halvvägs innan jag med ett litet skutt och ett stort plask hamnar i vattnet igen.

Efter några försök tar det sig och jag lyckas svänga både seglet och mig själv runt på brädan.

- Bra där, nu börjar du få in rätt känsla. Och så tittar du inte bara rakt in i seglet utan framåt, säger Ulf Stillman.

Efter ett tag klarar jag till och med att segla några vändor fram och tillbaka i viken. Ingen är stoltare än jag. Förutom när jag råkar hamna lite nära land där det blir för grunt för att surfa. Där får jag kliva av brädan för att dra den utåt igen.

- En walk of shame kallar vi det, du kanske förstår varför. Men det är inget ovanligt så här i början, säger Ulf Stillman.

Förstå vinden
Efter någon timme på brädan lyckas jag med flera gipps och klarar även att parera den svaga men bångstyriga vinden. Jag får brädan ungefär dit jag vill, men vinden har mojnat så särskilt snabbt går det inte. Det känns både skönt och svårt. Skönt för att jag inte är på väg ut till tjottahejti, men utan vinden får man ingen hjälp att stödja seglet och det blir svårare att hålla balansen.

- De första övningarna man gör på brädan är inte för att lära sig surfa, utan snarare för att lära sig vindförståelse. När man lärt sig läsa av vinden har man kommit långt, säger Ulf Stillman.

Snart har det mojnat helt och vi packar ihop för dagen. Min före detta idrottslärare klappar mig på axeln och konstaterar att han måste ha lyckats lära mig något genom åren. Jag tog mig ju faktiskt både upp på brädan och i väg på mindre än en timme, trots räkhållning och danssteg.

Här kan du lära dig att
vindsurfa:

Windsurf Gotland, Ulf Stillman 070-5838376 eller

Rasmus Evensen
070-442 36 40.

Gotland Surfcenter

Tel. nr. 0498-29 79 55

Mobil nr. 070-748 50 55

Priser från 500 kronor per person.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa