Hej och hå...

Pippi Långstrump skulle ha älskat den här festen. Wisbymaskeraden ger en hel oktoberkväll ett skepp med pirater och allehanda skitiga typer.

29 september 2011 00:00

Det är dags igen. Wisbymaskeraden som hade premiär förra året fortsätter.

I fjol var temat operamusikalen Fantomen på operan, i år är det filmen Pirates of the Caribbean.

I fjol kom cirka 300 personer, i år räknar maskeradproducent Hillar Loor med ett hundratal till. Lokalen är Clarion hotel Wisby vars vinterträdgård ska byggas om till ett piratskepp. Detta under ledning av scenograf Peter Roosdorp som även var engagerad i förra årets maskerad.

Cirka 120 personer arbetar med den här festen, de flesta ideellt. Undantagen är professionella artister utifrån, bland annat artister från Cirkus cirkör. Magikern/operasångaren Peter Gröning ger en touch av magisk mystik och musik blir det av karibisk-inspirerade bandet Safari samt ett rockigt Van Palten.

Ett gäng lajvare (rollspelare) bjuder på diverse överraskningar under kvällen, sådant man kan tänka sig utspelar sig i piratmiljö.

Plötsligt händer det
- Du vet aldrig vem du har bredvid dig. Det finns många olika grupperingar den här kvällen, säger Hillar Loor.

Att gästerna ska gå in i sina roller som sjöbusar och pirater lite för mycket och gå bärsärkagång på hotellet är han inte orolig för.

- Det kommer att hända saker ändå, sådant som rollspelarna håller på att förbereda. Du vet aldrig vem som är bara maskeradgäst, rollspelare eller artist utifrån, för det kommer bara att hända. Det är det som är tjusningen.

Vad ska jag ta på mig?
Om du inte vill krångla till det så mycket eller ens gillar att spöka ut dig, kan

du komma i dina vanliga festkläder och ta på en

mask, utan att behöva skämmas ett dugg.

- Det är inte alla som vill lägga en månad på att bygga en kostym, säger Hillar Loor förstående.

Brett maskeradtema
Den som ändå väljer att lägga extra prestige i sin utstyrsel har chans att vinna pris för festens bästa kostym, eller ett hederspris. Juryn består av konstnären Åsa Ardin Kedja och butiksägaren Carina Österholm.

Att temat är Pirates of the Caribbean ger utrymme för mycket fantasi. Förmodligen lär det komma en hel drös som liknar karaktären Jack Sparrow, men det finns så mycket mer att välja mellan. Förutom sjörövare, vad sägs om en sjöjungfru, en krabba, en voodoodocka, ett skepp eller komma insvept i en sjörövarflagga?

Wisbymaskeraden är den 8 oktober på Clarion hotel Wisby. Festen börjar klockan 19:00 slutar 02:00.

Entrébiljetten kostar 425 kronor och gäller inträde från klockan 19:00. I den ingår underhållning, konserter och disco. Masker finns att köpa i kassan.

Maskeradentré med buffémiddag kostar 775 kronor (dryck ingår ej). GT eller GA-prenumerant er kan köpa biljett för 690 kronor, i receptionen på Gotlands media på Broväg 21. Information: wisbymaskeraden.se

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa