Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens, NMR:s, närvaro i Almedalen har resulterat i ett antal polisanmälningar gällande hatbrott.

– Jag skulle tro att det rör sig om fler än fem. Jag kommer att göra en sammanställning gällande antalet längre fram, säger Ayman Aboulaich, förundersökningsledare vid polisen på Gotland.

Här följer några av de incidenter som skett under årets Almedalsvecka:

Under onsdagskvällen greps en man efter misstanke om att han har misshandlat en kvinnlig journalist vid Österport i Visby. Efter att ha viftat med en regnbågsflagga ska kvinnan ha blivit knuffad så att hon föll till marken. På fredagen filmades en nazist som gick rakt genom en regnbågsflagga på Södertorg. En nazist fastnade även på film efter att ha knuffat en kvinna i Almedalen så att hon föll till marken. Under natten till lördagen 7 juli anhölls fem nazister misstänkta för hets mot folkgrupp efter att de, bland annat, ska ha ropat "sieg heil". På lördagen släpptes tre av dem och nu har samtliga släppts. Under lördagen anmäldes ytterligare en misshandel, denna gång ska en autistisk man ha knuffats till marken av en nazist. På lördagen upprättades även en polisanmälan om misshandel och skadegörelse efter att en person på cykel, enligt ögonvittnen, attackerats av fem nazister på besök i Klintehamn. En av de misstänkta gärningsmännen har nu identifierats.

– Det är en man i 50-årsåldern som inte är gotlänning, säger Ayman Aboulaich.