Almedalsveckan Play når ut digitalt till hela Sverige

Med digitaliseringens hjälp möjliggörs det demokratiska samtalet

I år är Almedalsveckan tillgänglig digitalt, skriver konsulten Marianne Olsson.

I år är Almedalsveckan tillgänglig digitalt, skriver konsulten Marianne Olsson.

Foto: Cassandra Johansson/FEI

Insändare2021-07-05 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som mångårig besökare och moderator för olika seminarier är det en stor glädje att Almedals-veckan nu görs tillgänglig digitalt samt att några arrangörer valt att sända på plats samt från olika studios på fastlandet. Nu kommer fler få tillgång till diskussioner och innehåll digitalt, samtidigt som dialog och möten på plats uteblir, som är hjärtat och livsnerven i just Almedalsveckan. Det är den enda platsen där vanliga människor, som du och jag, kan samtala spontant med beslutsfattare och politiker i en avslappnad miljö. Många företag, organisationer och opinionsbildare har ju Almedals-veckan som plattform för att nå ut. I år får vi ett mellanår med en digital vecka. Nytt är också att veckan är förkortad med två partiledartal per dag. 

Som jag skrev här på debattsidan för två år sedan hade det varit smart att genomföra programmet digitalt redan 2020. Nu sker detta 2021 och både talen och anmälda evenemang finns tillgängliga för alla och arrangörerna kan nå ut till hur många som helst. Hela Sverige kan delta via egen skärm. Du kan titta på www.almedalsveckanplay.info hemma i köket 4-7 juli eller titta i efterhand.

Min förhoppning som Almedalsambassadör är att det digitala fortsätter utvecklas parallellt med det spontana mötet på plats i Almedalen 2022.

Om du själv inte spanat in Almedalsveckan tidigare kan det vara kul att veta varför folk åker långväga för att delta. De främsta skälen är att dela och inhämta kunskap, träffa nya människor och nätverka samt påverka inom sitt eget intresseområde. Det finns några få arrangörer som vågat utmana genom att sända på plats och en av dem är Business Arena, som i år för 27 samtal om bostads- och fastighetsfrågor. Det finns just nu 700 digitala evenemang i programmet.

Jag ser fram emot fortsatt förnyelse och utveckling där vi kan låta digitaliseringen vara med och skapa större inkludering även framåt, en hybridvecka där allt sker parallellt - live och digitalt. Det skulle även främja det demokratiska samtalet som är hjärtat i Almedalsveckan.

Vi ses!