Fransson: "Frågetecknen hopas i ny märklig Romaaffär"

I dag när ledamöterna i Miljö- och byggnämnden samlas till möte finns ett mycket märkligt ärende på deras dagordning.

Syrengården i Roma.

Syrengården i Roma.

Foto: Lasse Linusson/arkiv

Ledare2020-10-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Frågan gäller en planläggning av mark i Roma för att bygga 40 - 60 nya demensplatser vid äldreboendet Syrengården. Men för att det nya demensboendet ska kunna byggas måste regionen efter en ny detaljplan sälja delar av den planlagda marken till ägaren av Syrengården. Eller som man uttrycker det i handlingarna till ärendet: ”Detaljplan enligt ansökan förutsätter att Region Gotland är beredd att direktanvisa del av sin fastighet till exploatören”.

Marken som regionen äger och som är föremål för ärendet är en mindre del av Sockerparken, vilken är utpekad som skyddsvärd av flera olika skäl. Där finns riksintressen för både ett rörligt friluftsliv och totalförsvaret. Skogsvårdsstyrelsen har utpekat Sockerparken till ett naturområde där exploatering bör undvikas. I underlagen till beslutet kan man även utläsa: ”I Sockerparken finns också flera noteringar i artdatabanken över hotade eller skyddade arter enligt Habitatdirektivet.” Och att ”området anges också som en bevarandevärd bebyggelsemiljö.” Det finns med andra ord läge att fundera över hur viktig en utökning av Syrengården är för Region Gotland jämfört med de värden som riskerar att gå förlorade.

I början av sommaren hade socialnämnden en tanke att bygga ut äldreboendet Syrengården i Roma. Något som kan låta klokt men som enligt mina kontakter stoppades då juristerna sa ifrån. Orsaken är att fastigheten, där det regiondrivna äldreboendet drivs, ägs av en privat fastighetsägare. Att regionen då ber fastighetsägaren att bygga ut för att regionen sen ska få fler platser att tillgå bryter mot upphandlingsreglerna. Ett sådant förfarande måste ut på offentlig upphandling så att fler entreprenörer och välfärdsbolag får möjlighet att lägga sina anbud. 

Men i protokollet står det att förvaltningen ska fortsätta dialogen med fastighetsägaren för Syrengården om utbyggnad. Trots att man i samma handlingar kan utläsa att det är betydligt billigare för regionen att bygga i egen regi. När man läser Strategisk plan och budget 2021-2023, som nyligen beslutades i socialnämnden, ser man att nämnden äskar medel till utbyggnad av Tingsbrogården för 50 miljoner kronor samt medel till två egna nya äldreboenden á 120 miljoner styck. Men ingenstans nämns den planerade utbyggnaden av Syrengården som en del av socialnämndens verksamhet.

Nu är det visserligen inte förbjudet för en enskild entreprenör att bygga och driva egna demensboenden. Men att en klok fastighetsägare bygger 40 - 60 nya demensplatser helt på vinst och förlust, för åtskilliga miljoner kronor och utan några som helst garantier från regionen känns inte troligt. Den enda garantin som regionen kan ge, utan att bryta mot regelverken, är att man kan teckna ett ramavtal som reglerar vad regionen betalar för de platser man eventuellt köper vid behov. Men det är inte samma sak som att platserna fylls. Speciellt inte som socialnämnden nyligen beslutade om en prioriteringsordning för fördelning av platser på särskilt boende. Där prioriteras först regionens egna boenden, därefter regionens boenden på entreprenad och först i sista hand köper regionen platser på boenden med ramavtal. Där kommer Syrengårdens nya platser att konkurrera med bland annat nybyggda Attendo Regementsgatan på Visborg, populära Gotlands Vårdhem och det rikskända äldreboendet Hattstugan. 

Som ni förstår så hopar sig frågorna.

Varför verkar regionen vara beredd att genom direktanvisning sälja delar av skyddsvärd parkmark för att en privat fastighetsägare ska få möjlighet att bygga 40 - 60 lägenheter anpassade för demensboende, trots att Socialnämnden inte ens verkar ha något behov av platserna utifrån sin egen Strategisk plan och budget 2021-2023?

Varför vill en klok entreprenör satsa miljoner på demensplatser när regionen saknar behov och då platserna kommer att få mycket tuff konkurrens av redan etablerade och välrenommerade demensboenden?

När fastighetsbolaget som äger Syrengården dessutom har tydliga kopplingar till den entreprenör som nyligen fick fullmäktiges välsignelse att köpa Romapaketet börjar frågorna hopa sig runt den nya märkliga Romaaffären.

---

Genmäle till ledartexten ovan:

Ägaren bakom fastighetsbolaget som vill utveckla Syrengården vill betona att det inte finns några kopplingar mellan hans bolag och det bolag som köpt det så kallade Romapaketet.